­ BAŞEĞMEZ KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

BAŞEĞMEZ KÖYÜ CAMİ - Çankırı

Adı BAŞEĞMEZ KÖYÜ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Başeğmez Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Adres Başeğmez Köyü, Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı İl Müftülüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı olup, kırma çatısı alaturka kiremitle kaplıdır. Moloz taş temel üzerine örülen kerpiç duvar 80 cm kalınlığındadır. Tavanı alttan kaplamalı düz damdır. Camiye batıdan çift kanatlı ahşap kapıdan geçilerek ulaşılan ara bölümden girilmektedir. Ara bölümün güneyinde cami odası bulunmakta olup, odanın batı cephesinde üç adet dikdörtgen pencere açıklığı, güneyinde de orta da ocak ve onun yanında çift kanatlı dolap ve şerbetlik bulunmaktadır. Kadınlar mahfeline geçiş cemaat mahfili ile kuzey cephede bulunan tek kanatlı kapıdan çıkılan ahşap merdivenle sağlanmaktadır. Kadınlar mahfili ahşap ayaklar üzerine oturmaktadır. Güney cephedeki mihrabı alçıdan olup basit gülbezek ve mukarnaslarla bezelidir. Minberi ahşaptan olup boyalıdır. Tavanın ortasındaki göbek altıgendir. İçerisinde çıtakari stilize bitkisel motif işlenmiştir. Göbeğin etrafında birbirini dik kesen çıtaların oluşturduğu geometrik paneller yer almaktadır. Caminin güney ve batı duvarları yıkılması üzerine sonradan bu kısım ince bir duvarla yeniden örülmüştür. Cami Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Cami Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı olup, kırma çatısı alaturka kiremitle kaplıdır. Moloz taş temel üzerine örülen kerpiç duvar 80 cm kalınlığındadır. Tavanı alttan kaplamalı düz damdır. Camiye batıdan çift kanatlı ahşap kapıdan geçilerek ulaşılan ara bölümden girilmektedir. Ara bölümün güneyinde cami odası bulunmakta olup, odanın batı cephesinde üç adet dikdörtgen pencere açıklığı, güneyinde de orta da ocak ve onun yanında çift kanatlı dolap ve şerbetlik bulunmaktadır. Kadınlar mahfeline geçiş cemaat mahfili ile kuzey cephede bulunan tek kanatlı kapıdan çıkılan ahşap merdivenle sağlanmaktadır. Kadınlar mahfili ahşap ayaklar üzerine oturmaktadır. Güney cephedeki mihrabı alçıdan olup basit gülbezek ve mukarnaslarla bezelidir. Minberi ahşaptan olup boyalıdır. Tavanın ortasındaki göbek altıgendir. İçerisinde çıtakari stilize bitkisel motif işlenmiştir. Göbeğin etrafında birbirini dik kesen çıtaların oluşturduğu geometrik paneller yer almaktadır. Caminin güney ve batı duvarları yıkılması üzerine sonradan bu kısım ince bir duvarla yeniden örülmüştür. Cami Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilmiştir.
Tescil Kararı 10.06.1996 - 4665

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1814    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı