­ BATI SALMAN HÖYÜK | Kültür Portalı

BATI SALMAN HÖYÜK - Çankırı

Harita No G31- a2
Mah. Köy - Mevkii Yenimahalle-Çankırı-Kastamonu yolunun batısı- Ilgaz
Adres Yenimahalle-Çankırı-Kastamonu yolunun batısı- Ilgaz / ÇANKIRI
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Batı Salman Höyük, Çankırı–Kastamonu Karayolunun ve Doğu Salman Höyüğünün batısında, karayoluna yaklaşık 20 m. mesafede bulunmaktadır. 51287.79 m² dir. Yaklaşık 137x455 m. boyutlarında kuzey-güney yönünde uzanan oval ve yassı bir höyük olan Batı Salman Höyüğün deniz seviyesinden yüksekliği 842 metredir. Höyük kuzey-güney ve doğu-batı bağlantısını sağlayan günümüz karayollarının kesişme noktasındadır. Batı Salman Höyük Erken Bronz Çağ buluntularına ve bilinen Hitit tiplerini içeren oldukça önemli miktarda Geç Bronz Çağı malzemesine sahiptir. Höyük Hititlerin kuzey yayılım alanını göstermesi açısından oldukça önemlidir. Höyük üzerinde ve çevresinde yapılan incelemelerde höyük üzerinde Bronz Çağına, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bol miktarda seramik ve çatı kiremidi örneklerine rastlanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Batı Salman Höyük, Çankırı–Kastamonu karayolunun ve Doğu Salman Höyüğünün batısında, karayoluna yaklaşık 20 m. mesafede bulunmaktadır. 51287.79 m² dir. Yaklaşık 137x455 m. boyutlarında kuzey-güney yönünde uzanan oval ve yassı bir höyük olan Batı Salman Höyüğün deniz seviyesinden yüksekliği 842 metredir. Höyük kuzey-güney ve doğu-batı bağlantısını sağlayan günümüz karayollarının kesişme noktasındadır. Batı Salman Höyük Erken Bronz Çağ buluntularına ve bilinen Hitit tiplerini içeren oldukça önemli miktarda Geç Bronz Çağı malzemesine sahiptir. Höyük Hititlerin kuzey yayılım alanını göstermesi açısından oldukça önemlidir. Höyük üzerinde ve çevresinde yapılan incelemelerde höyük üzerinde Bronz Çağına, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bol miktarda seramik ve çatı kiremidi örneklerine rastlanmıştır.
Orjinal Kullanım Yerleşim Alanı
Bugünkü Kullanımı Höyük
Önerilen Kullanım Höyük
Tescil Kararı 22.08.2008 - 3463

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2064    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2014 Perşembe