­ BEDRETTİN (HAFSA SULTAN) CAMİİ | Kültür Portalı

Bedrettin (Hafsa Sultan) Camii - Bursa

Adres Kayhan Mahallesi Simavlı Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hafsa Sultan
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Mahalle mescidi tipinde olan yapı tek kubbeli, kalkan duvarlı ve kare planlıdır. 8,85 x 8,85 metre iç ölçülerindeki asıl ibadet alanını büyük bir kubbe örtmektedir. Son cemaat yerinin üstü ise tonozla örtülüdür. Duvarları iki sıra tuğla, iki sıra moloz taşıyla örülmüştür. Caminin batı yönünde yer alan sekizgen kaideli minare silindirik tuğla gövdeli, kısa külahlı ve tek şerefelidir. Şerefenin altında dört sıra halinde kirpi saçak dizilidir.
Yapılan Onarımlar Yapı 1586 ve 1888 yıllarında tamir görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Kayhan Mahallesi Simavlı Sokak üzerinden Yeşil’e gelirken, Boyacı Küllüğü Köprüsü’nün batısında, üç yol ortasındadır. Kitabesinden anlaşıldığı üzere, 1443 yılında Çelebi Mehmet’in kızı Hafsa Sultan tarafından yaptırılıştır. Bu şahıs Çandarlı Mahmut Bey’in eşidir. Bu tarihte Mahmutlara Bedrettin denildiği için, camiye Bedrettin ismi verilmiştir. Mahalle mescidi tipinde olan yapı tek kubbeli, kalkan duvarlı ve kare planlıdır. 8,85 x 8,85 metre iç ölçülerindeki asıl ibadet alanını büyük bir kubbe örtmektedir. Son cemaat yerinin üstü ise tonozla örtülüdür. Duvarları iki sıra tuğla, iki sıra moloz taşıyla örülmüştür. Caminin batı yönünde yer alan sekizgen kaideli minare silindirik tuğla gövdeli, kısa külahlı ve tek şerefelidir. Şerefenin altında dört sıra halinde kirpi saçak dizilidir. Gövde üzerinde çiçek motifi vardır. Yapı 1586 ve 1888 yıllarında tamir görmüştür. Caminin kıble tarafındaki avlu duvarında bir çeşme bulunur. Sivri kemerli bir nişin içinde bir musluk ile ufak bir yalak vardır. Uzun süre kullanılmayan çeşme cam cemaati tarafından onarımı yaptırılmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2959    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Eylül 2014 Çarşamba