­ BEHRAM PAŞA HANI | Kültür Portalı

Kültür Envanteri Anıt

BEHRAM PAŞA HANI - Sivas

Kimlik
Adı BEHRAM PAŞA HANI
Envanter No 58-01-01/13
Harita No 20 M IV
Mah. Köy - Mevkii Paşabey Mahallesi
Adres Arapşeyh Caddesi SİVAS
Pafta 6
Ada 252
Parsel 39
Koruma Durumu
Koruma Derecesi - Anıtsal
Koruma Derecesi - Çevresel
Koruma Derecesi - Aykırı
Bugünkü Sahibi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sivas Belediyesi
Diğer Özellikler
Yaptıran Behram Paşa
Yapım Tarihi 1576 (H. 984)
Yapan ---
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Var (Onarım Kitabesi)
Vakfiye Var (Onarım Kitabesi)
Genel Tanım Kurşunlu Hamamı yanındadır. Sağır Behram Paşa’nın eseridir. 58 x 48 m boyutlarında olan han kesme taştan yapılmıştır. Açık avlulu, avlunun sağ ve solundaki cephelerde iki katlıdır. Avlu kare şeklindedir. Portalin üzerinde kemerli iki pencere bulunur. Üzeri açık olan avlunun sağ ve solunda ikişer katlı aynı ölçüye sahip odalar vardır. Sağdaki odalar bugün yıkılmıştır.
Kullanım Durumu
Koruma Durumu C
Taşıyıcı Yapı B
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Süsleme Elemanları A
Rutubet B
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1978–81 yıllarında onarımı yapılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “restore et-İşlet-devret” modeliyle Sivas Belediyesine tahsis edilmiş olup halen rölöve restorasyon ve restitüsyon projeleri çizilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı “Şehir merkezinde, Ahi Emir Caddesi üzerindedir. Batı yönünde, yaklaşık 30 m uzaklıkta Behram Paşa’nın yaptırdığı Kurşunlu Hamam, güneyinde Kongre Lisesi ve Öğretmenevi vardır. Hanın yapım kitabesi mevcut değildir. Kaynaklarda 1576 yılında Behram Paşa tarafından, Kurşunlu Hamam’la birlikte yaptırıldığı kaydedilmektedir. Açık avlulu, revaklı, iki katlı, 58 x 48 m ölçülerinde dikdörtgen bir plan şeması göstermektedir. Dışa taşıntılı yüksek taş kapı sivri kemerli küçük bir eyvan görünümündedir. Hana, basık kemerli, çift kanatlı büyük bir kapı ile girilmektedir. Kapı kemeri yeşil renkli mermerdendir. Kemer üzerinde askeri süvari kışlasına dönüştürüldüğüne dair, dört satırlık kitabe yer almaktadır. Kitabe üzerinde ise eliptik biçimli tuğra bulunmaktadır. Kitabe şöyledir: Muhkemdür binâsı lütfunla eyleyelüm ta’lîmi Oldı süvâri askerine kışla-i hümâyûn Tarih-i mücedded illâ yâ hû 1316 (1898) Ketebehu Seyyid Mahmûd Hamdi El-ârif be-Nişâncı-zâde Dışa doğru 3.40 m taşıntı yapan taş kapı cephesinde üç dilimli kemeri bulunan iki pencere eyvan biçimli girişin üzerindeki odaların aydınlığını sağlamaktadır. Dilim kemerlerin ortasında birer taş yarım küreler ile pencere yanlarında aslan figürleri kabartma olarak işlenmiştir. Pencere üstünde ve tam ortada daire şeklinde kabartma bir rozet yer almaktadır. Bu rozetin benzerleri cephe köşelerinde, yarımşar olarak işlenmiştir. Hanın beden duvarları tamamen kesme taş örgülüdür. Ortası açık olan avlunun çevresinde yığma ayaklardan oluşan revak ve gerisinde çapraz tonozlu odaları bulunmaktadır. Revaklar altlı üstlü olarak devam etmektedir. Ana giriş ekseninin tam karşısında, çift taraflı taş basamaklarla üst kata çıkılmaktadır. Merdiven altından ise ahır bölümüne geçilmektedir… 16. yy’a ait bu yapının çevresinde dükkanların bulunmayışı, kesme taş örgülü beden duvarları ve sağlamlığının yanı sıra cephedeki dekoratif elemanları ile Selçuklu hanlarına benzerlik göstermektedir. (Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 139.)
Su YOK
Elektrik YOK
Isıtma YOK
Orjinal Kullanım
Bugünkü Kullanımı Kullanılmıyor
Önerilen Kullanım Otel
Tescil Kararı 08.07.1977-A-646
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 139.
Ekler ---
Revizyon ---
Görüntülenme Sayısı : 2931    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba