­ BELEDİYE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Belediye Çeşmesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Çeşme
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Niksar Eski Hükümet Konağı önünde yer alan çeşmenin kitabesi bulunmamaktadır. Çeşme, mimarisi ve süsleme özellikleriyle 19.yy sonlarına tarihlenmektedir. En dışta içiçe silmelerin çerçevelediği çeşmenin dış kenarlarında, simetrik yerleştirilmiş alt alta üç enlemesine dikdörtgen pano ve bu panoların altında boylamasına dikdörtgen bir pano yer alır. Boylamasına dikdörtgen panolarda servi ağacı, enlemesine dikdörtgen panolarda ise balık, aslan ve ejder tasvirleri görülmektedir. İki kurnalı çeşmenin kurnaları, kazıma tekniğiyle şekillendirilmiş dalgalı bir silme içinde yer almaktadır. Gülçe motifleri içine yerleştirilmiş kurnaların arasına hayat ağacı motifi işlenmiştir. Kaide üzerine yerleştirilmiş bir vazodan çıkan hayat ağacının dallarında nar meyveleri, lale ve gül motifleri görülmektedir. Kurnaları çerçeveleyen dalgalı silmenin köşelerinde birer gülçe motifi bulunmaktadır. Çeşmenin iki yanında birer niş yer almaktadır. Mermer malzemeden inşa edilmiş çeşmenin yalak kısmı onarım geçirmiştir (Kaşıkeman, 2006).
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 19.10.1979 / A-1977

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1507    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2014 Salı