­ BELKIS (NEBİ SÜLEYMAN) KAPLICASI | Kültür Portalı

Belkıs (Nebi Süleyman) Kaplıcası - Şırnak

Adı Belkıs (Nebi Süleyman) Kaplıcası
Mah. Köy - Mevkii Düğünyurdu Köyü
Adres Düğünyurdu Köyü / Güçlükonak
Vakfiye -
Genel Tanım Yörede Belkisana ya da Hesta Kaplıcası Düğünyurdu Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Eski kaplıca modern kaplıca binalarının batı tarafında kalmaktadır. Dicle Nehrine bakan yamaçta doğu batı doğrultusunda uzanan kaplıca binası dıştan 5.50x18.90 ölçülerinde iki bölümden oluşmaktadır. Son yıllarda kuzey tarafına betonarme bir bina eklenmiş ve önü tamamıyla kapanmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki bölümlü olup, doğudan birincisi kaplıca binasıdır. Burası içten 4.00x 11.80 m ölçülerinde doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır. Kuzey cephesinde sivri kemerli dört açıklık yer almaktadır. İç zeminine 0.60m derinliğinde bir havuz açılmıştır.. Güney duvarının ortasında kaplıca suyunun geldiği kanal bulunmaktadır. Güney duvarına ortadaki kanalın iki yanına üçer niş bırakılmıştır. Aynı nişlerden batı duvarına üç, doğu duvarına iki niş açılmıştır. Mekânın üzeri doğu batı doğrultusunda beşik tonoz örtülüdür. Batısındaki ikinci bölüm mescit olarak düzenlenmiştir. Burası 3.75x 4.75m ölçülerinde olup, doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Güney duvarına bir mihrap nişi açılmıştır. Kuzey cepheden basık kemerli kapı ile girilen mescidin üzeri beşik tonozla örtülmüştür. Duvarları taş malzeme ile örülmüştür. Kuzey tarafındaki betonarme ilaveler çok çirkin bir görüntü yansıtmaktadır. Faal vaziyetteki yapı tescilsizdir. Kültür varlığı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Tescil Kararı -