­ BEY HAMAMI | Kültür Portalı

Bey Hamamı - Isparta

Mah. Köy - Mevkii Gazi Kemal Mahallesi
Adres Gazi Kemal Mahallesi Külhan Sokak No:1 ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Isparta Belediyesi
Yaptıran Hamideli Subaşı Kutlu Bey
Vakfiye
Genel Tanım Isparta’nın merkezinde Hükümet Konağı’nın güneyinde ve Kutlubey Camisi’nin doğusundadır. Zamanla zeminin dolması sonucu hamamın tabanı iki metre çukurda kalmıştır. Soyunma yeri 1969 yılında yıkılarak Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Yüksek Kurulun uygun gördüğü projeye göre yeniden yapılmış ve Kültür Bakanlığı’nın 12.6.1973 gün ve 6001 sayılı yazısı ile işletme izni verilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Hamam tespit edilemeyen tarihlerde çeşitli onarımlar görmüş ise de son ve esaslı onarım Yüksek kurulun kararına uygun olarak 1969-1972 yılları arasında yapılmıştır. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 17.05.200 tarih ve 4606 sayılı kararıyla giriş kısmının üstüne ( soyunmalık bölümü ) ahşap çatkı üzerine kiremit örtü yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hamam dıştan dışa 16,50 x 46.10 metrelik dikdörtgen planlıdır. Ahşap bağdadi soyunma yeri 1968 Haziranında yıkılmış, 1969 dan sonra Yüksek Kurulun izniyle beton karkas kagir iki katlı, beton tavanlı ve Marsilya tipi kiremitli çatılı olarak yeniden yapılmıştır. Ilıklık 6,90 x 7,40 metrelik bir büyük kubbeli sofa ile güneyde kubbeli iki oda ve tonozlu bir halvet vardır. Buradaki kubbenin altı kışlık soyunma yeri olarak da kullanılır. Sıcak kısmın köşelerinde kubbeli dört hücre, yanlarında sivri kemerli dört eyvan, eyvanlara oturan ve göbek taşını örten bir kubbe vardır. Ahşap bağdadi soyunma yeri 1968 Haziranında yıkılmış, 1969’dan sonra Yüksek Kurulun izniyle beton karkas kagir iki katlı, beton tavanlı ve Marsilya tipi kiremitli çatı olarak yeniden yapılmıştır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 13.05.1977 A-548 Sayılı kararı, Antalya K.T.V.K.B.K. 25.09.1990 901 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita