­ BEYMELİK ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

BEYMELİK ÇEŞMESİ - Çankırı

Yaptıran Yusuf Ağa
Yapım Tarihi H.1241 / M.1826
Kitabe 1-Sahib'ül hayrat; bala hacı Yusuf ağa 2-Maşallah sene 1241 yazmaktadır
Vakfiye 1-Sahib'ül hayrat; bala hacı Yusuf ağa 2-Maşallah sene 1241 yazmaktadır
Genel Tanım Beymelik köy meydanının kuzey kısmında bulunan çeşme tek cepheli olup, ince yonu andezit kaplamalıdır. İki sütunce üzerine oturmuş sivri kemer düz profilli frize kadar uzanır. Çeşmenin üst örtüsü köşeleri dışa doğru pahlanmış frizin üzerinde alaturka kiremitle kaplıdır. Oluğun üzerinde yer alan dikdörtgen pano içerisinde bir vazodan taşan yedi adet lale motifi vardır. Çeşme aynasının üst kısmında sivri kemerin altında bir kitabe yer almaktadır. Bir kare içerisinde yer alan dört kollu yıldızların tekrarından oluşan bordürle çevrili kitabe iki satırdan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Beymelik köy meydanının kuzey kısmında bulunan çeşme tek cepheli olup, ince yonu andezit kaplamalıdır. İki sütunce üzerine oturmuş sivri kemer düz profilli frize kadar uzanır. Çeşmenin üst örtüsü köşeleri dışa doğru pahlanmış frizin üzerinde alaturka kiremitle kaplıdır. Oluğun üzerinde yer alan dikdörtgen pano içerisinde bir vazodan taşan yedi adet lale motifi vardır. Çeşme aynasının üst kısmında sivri kemerin altında bir kitabe yer almaktadır. Bir kare içerisinde yer alan dört kollu yıldızların tekrarından oluşan bordürle çevrili kitabe iki satırdan oluşmaktadır. Yazıtta: 1- Sahib'ül hayrat; bala hacı Yusuf ağa 2- Maşallah sene 1241 yazmaktadır. Üç tarafı bağımsız olan çeşmenin kuzey cephesine çeşmeden daha sonraki bir tarihte yapılmış olduğu anlaşılan üstü açık bir çamaşırhanenin duvarı eklenmiştir. Çeşme akar durumda olup çatı sisteminde bozulma mevcuttur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı 29.02.2008 - 3015

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2321    Eklenme Tarihi : 07 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba