­ BOLU MÜZESİ "KÜLT HEYKELİ BAŞI" | Kültür Portalı

Bolu Müzesi "Kült Heykeli Başı" - Bolu

Mah. Köy - Mevkii Büyükcami Mah.
Adres Bolu Müzesi - Büyükcami Mah. Stadyum Cad. No:2 Bolu Müzesi, Arkeoloji Bölümü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Bolu Müzesi
Kültür Dönemi Doğu Roma
Vakfiye
Genel Tanım Bolu Müzesi "Kült Heykeli Başı" Müze Envanter Numarası:54 Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer Buluntu Yeri: Kargatepe/Bolu Merkez Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi MS 2’nci Yüzyıl - “Antoninler Dönemi” Ölçüleri: Toplam Yükseklik: 50 cm Başlık Çapı: 97 cm Göz Boşluk Yüksekliği: 2,3 cm Müze koleksiyonun tamamlayıcı nitelikteki ünik eserlerden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu heykel ikonografik ve stilistik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde Roma döneminde Claudiopolis olarak adlandırılan kentte açığa çıkmış olan ve MS 2’nci yüzyıl özelliklerini ihtiva eden bir heykeltıraşlık eseridir. Yekpare, kristalli beyaz mermerden imal edilmiş olan eser birebir insan boyutunun üstünde ölçülere sahip olup ince ve detaylı işçilik özellikleri göstermektedir. Roma dönemi heykellerinde sıkça karşılaşılan bir teknik olan ponza taşı uygulaması ile eserin özellikle yüz bölümünde pürüzsüz bir yüzey elde edilmiştir. Ölçü, kullanılan malzeme ve ince işçilikli imalatı yanında boynun altında bulunan üçgen formlu kabaca işlenmiş konikal kaidesinden de anlaşılacağı üzere söz konusu eser, Roma döneminde kentte bulunan bir kutsal alandaki büyük boyutlu bir kült heykelin baş bölümüdür. Özellikleri itibariyle ülkemizde tespit edilen tek eserdir. Roma dönemi kült heykellerinde sıkça karşılaşılan bir uygulama olarak eserin saçları kızılımsı kahverengi boya kullanılmak suretiyle antik dönemde renklendirilmiş olup saç üzerinde yer yer altın yaldızlı boya izleri de aradan geçen süreye rağmen hala net olarak gözlemlenebilmektedir. Söz konusu eserin en çarpıcı özelliklerinden biri antik dönemdeki imalat esnasında göz yuvalarının derin bir çukur şeklinde işlenmesi olup bu yuvalara yarı değerli taşların yerleştirilmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Bunun yanında eserin her iki kulak memesi bölümü üstünde gözlemlenen nizami daire şekilli oyukların varlığı eserin orijinal kullanımında kulaklara haricen eklenmiş takıların bulunduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bolu Müzesi "Kült Heykeli Başı" Müze Envanter Numarası:54 Malzemesi: Kristalli Beyaz Mermer Buluntu Yeri: Kargatepe/Bolu Merkez Çağı: Roma İmparatorluk Dönemi MS 2’nci Yüzyıl - “Antoninler Dönemi” Ölçüleri: Toplam Yükseklik: 50 cm Başlık Çapı: 97 cm Göz Boşluk Yüksekliği: 2,3 cm Müze koleksiyonun tamamlayıcı nitelikteki ünik eserlerden biridir. Halen Bolu Müzesi Arkeolojik eser salonunda teşhir edilmekte olan söz konusu heykel ikonografik ve stilistik özellikleri bir arada değerlendirildiğinde Roma döneminde Claudiopolis olarak adlandırılan kentte açığa çıkmış olan ve MS 2’nci yüzyıl özelliklerini ihtiva eden bir heykeltıraşlık eseridir. Yekpare, kristalli beyaz mermerden imal edilmiş olan eser birebir insan boyutunun üstünde ölçülere sahip olup ince ve detaylı işçilik özellikleri göstermektedir. Roma dönemi heykellerinde sıkça karşılaşılan bir teknik olan ponza taşı uygulaması ile eserin özellikle yüz bölümünde pürüzsüz bir yüzey elde edilmiştir. Ölçü, kullanılan malzeme ve ince işçilikli imalatı yanında boynun altında bulunan üçgen formlu kabaca işlenmiş konikal kaidesinden de anlaşılacağı üzere söz konusu eser, Roma döneminde kentte bulunan bir kutsal alandaki büyük boyutlu bir kült heykelin baş bölümüdür. Özellikleri itibariyle ülkemizde tespit edilen tek eserdir. Roma dönemi kült heykellerinde sıkça karşılaşılan bir uygulama olarak eserin saçları kızılımsı kahverengi boya kullanılmak suretiyle antik dönemde renklendirilmiş olup saç üzerinde yer yer altın yaldızlı boya izleri de aradan geçen süreye rağmen hala net olarak gözlemlenebilmektedir. Söz konusu eserin en çarpıcı özelliklerinden biri antik dönemdeki imalat esnasında göz yuvalarının derin bir çukur şeklinde işlenmesi olup bu yuvalara yarı değerli taşların yerleştirilmiş olabileceği değerlendirilmektedir. Bunun yanında eserin her iki kulak memesi bölümü üstünde gözlemlenen nizami daire şekilli oyukların varlığı eserin orijinal kullanımında kulaklara haricen eklenmiş takıların bulunduğu şeklinde yorumlanabilmektedir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3312    Eklenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma