­ BOYABAT KALESİ | Kültür Portalı

Boyabat Kalesi - Sinop

Adı Boyabat Kalesi
Mah. Köy - Mevkii Gökdere
Adres Boyabat/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Boyabat Belediyesi
Vakfiye Var
Genel Tanım İlçe merkezine hakim sarp bir tepe üzerinde çevrelenmiş çeşitli kalınlıklarda sur duvarları ve kuleden oluşan bir “gözlem ve son savunma” kalesidir.
Yapılan Onarımlar Değişik dönemlerde onarım ve düzeltmeler yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Teraslarla yükselen ve çıkışı sağlanan basamak görünümünde düzleştirilen kayalık araziden, güneydoğuda yer alan büyük kule ve hemen dibindeki giriş kapısına varılır. Kuleler önünde doğu yanda boydan boya bir dış beden vardır. İnce koridor şeklindeki geçitten büyük ve geniş bir avluya girilir. Zemin düzeltilmemiş olup engebelidir. Avlunun kuzeydoğu yanında duvarları taş örgülü dikdörtgen bir çukur bulunmaktadır. Kuzeyde bir duvarla kesilen avludan daha küçük bir bölüm ayrılmıştır. En kuzeye doğru sur uzantısı devan etmektedir. Arazi şekline göre çeşitli kalınlıklarda iri moloz taşlarla araları ahşap hatılla desteklenerek örülen kale bedeni çoğunlukla kayalıklara oturtulmuştur. Erişilmesi ve işlenmesi daha kolay olan doğu tarafının daha kalın örülmesine karşılık sarp uçurumların bulunduğu batı, kuzey ve güney tarafları kayalıklara oturtulan ince duvar durumundadır. Doğu, kuzeybatı ve güneyde ikişer kule bulunmakta olup, sur bedenlerine oranla doğudakiler daha büyüktür. Giriş kapısının yanında güneydoğudaki kule iç içe iki kule şeklinde ve iki katlıdır. Yüzey şekillerine göre biraz da estetik görünüm kazanması için sur bedeninde yer yer çıkıntı ve köşeler oluşturulmuştur. Kuzeydeki küçük avlunun doğu yanında bir tünel ağzı bulunmakta ve bu tünel dereye doğru dik olarak inmektedir.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Kale
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3772
Yayın Dizini GÖKOĞLU A. (1952), "Paflagonya"; BAŞOĞLU B. (1972), "Boyabat Tarihi", Ankara
Revizyon Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-26.09.1989/397

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1482    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma