­ BOZKURT KÖYÜ NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

Bozkurt Köyü Nekropolü - Ağrı

Adı Bozkurt Köyü Nekropolü
Adres Bozkurt Köyü /Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Bozkurt Köyün’de, 104 ada, 45 parsel de köy sınırlarına bitişik kayalık alandan başlamaktadır. Kurgan türü mezarların bulunduğu Nekropol alanı köy sınırlarına bitişik kayalık alandan başlayarak kuzeye doğru 11-12 kilometre karelik alanı kapsamaktadır. Mezarlar köyün kuzeyindeki Melecami kayalığının güney kısımlarında yoğunlaşarak güney-kuzey yönünde ve doğu-batı yönünde ise Ağrı Dağı’nın batısı ile köy yolu arasında 3-4 km’lik alana yayılmıştır. Alanda yoğun olarak kaçak kazı yapılmış ve mezarların bir kısmı tahrip edilmiştir. Kaçak kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntular Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı’na aittir
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Bozkurt Köyün’de, 104 ada, 45 parsel de köy sınırlarına bitişik kayalık alandan başlamaktadır. Kurgan türü mezarların bulunduğu Nekropol alanı köy sınırlarına bitişik kayalık alandan başlayarak kuzeye doğru 11-12 kilometre karelik alanı kapsamaktadır. Mezarlar köyün kuzeyindeki Melecami kayalığının güney kısımlarında yoğunlaşarak güney-kuzey yönünde ve doğu-batı yönünde ise Ağrı Dağı’nın batısı ile köy yolu arasında 3-4 km’lik alana yayılmıştır. Alanda yoğun olarak kaçak kazı yapılmış ve mezarların bir kısmı tahrip edilmiştir. Kaçak kazılar sonucunda ortaya çıkan buluntular Orta Tunç ve Geç Tunç Çağı’na aittir.Konumu ve mimari yapısı ve buluntular ilk Orta Tunç ve Son Tunç Çağı’na ait yerleşimler içinde önemli bir yere sahiptir. 1. derecede arkeolojik sit alanıdır.Kazı çalışmaları devam etmesine rağmen her türlü tehlikeye açık durumda olan bu alanın mutlaka korunması gereklidir.
Tescil Kararı 01.07.2008 /982
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1502    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma