­ BURÇEVİ MEZAR ANITI | Kültür Portalı

Burçevi Mezar Anıtı - Sivas

Adı Burçevi Mezar Anıtı
Mah. Köy - Mevkii Burçevi Mahallesi
Adres Gürün Merkez Burçevi Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Gürün ilçesinin Burçevi Mahallesi sınırları içerisindeki Burçevi sırtlarında yer alır. 1590m rakımlı düzlük arazide kolasal taşlardan inşa edilen mezar anıtı 273x393cm. ölçülerindedir. Anıt Mezar muhtemelen iki katlı olup Kuzeybatı köşesi iyi korunmuş durumdadır. Anıta ait arşitrav ve diş sıralı korniş parçalarına ait mimari taş bloklar anıtın çevresinde dağınık vaziyette bulunmaktadır. Anıt mezar; kuzey-güney doğrultusunda mevcut toprak zeminden 25cm yükseklikteki bir podyum üzerine oturtulmuştur. Podyum üzerinde ön, arka ve yanlardan içeri çekilerek kademe oluşturan 27cm yükseklikte ikinci bir basamak bulunmaktadır.Bu kademenin kapı önüne gelen bölümü içe girinti yapmıştır. Yapı köşeleri ana duvarlardan çıkıntı yapacak şekilde bu ikinci yükselti üzerine oturtulmuştur. Köşe çıkıntılarını oluşturan taşlar Roma dönemi sunakları tarzında yapılmıştır.Ön kısmı oluşturan kuzey cephede 160cm yüksekliğinde 80cm genişliğinde kapısı mevcuttur. Tahribata uğrayan kapı kenarlarında pervaz izlerine rastlanmamıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Gürün ilçesinin Burçevi Mahallesi sınırları içerisindeki Burçevi sırtlarında yer alır. 1590m rakımlı düzlük arazide kolasal taşlardan inşa edilen mezar anıtı 273x393cm. ölçülerindedir. Anıt Mezar muhtemelen iki katlı olup Kuzeybatı köşesi iyi korunmuş durumdadır. Anıta ait arşitrav ve diş sıralı korniş parçalarına ait mimari taş bloklar anıtın çevresinde dağınık vaziyette bulunmaktadır. Anıt mezar; kuzey-güney doğrultusunda mevcut toprak zeminden 25cm yükseklikteki bir podyum üzerine oturtulmuştur. Podyum üzerinde ön, arka ve yanlardan içeri çekilerek kademe oluşturan 27cm yükseklikte ikinci bir basamak bulunmaktadır.Bu kademenin kapı önüne gelen bölümü içe girinti yapmıştır. Yapı köşeleri ana duvarlardan çıkıntı yapacak şekilde bu ikinci yükselti üzerine oturtulmuştur. Köşe çıkıntılarını oluşturan taşlar Roma dönemi sunakları tarzında yapılmıştır.Ön kısmı oluşturan kuzey cephede 160cm yüksekliğinde 80cm genişliğinde kapısı mevcuttur. Tahribata uğrayan kapı kenarlarında pervaz izlerine rastlanmamıştır.