­ BURHANLI ARKEOLOJİK ALANI | Kültür Portalı

BURHANLI ARKEOLOJİK ALANI - Osmaniye

Adı BURHANLI ARKEOLOJİK ALANI
Adres Ceyhan ve Osmaniye Merkez
Vakfiye
Genel Tanım : Ceyhan ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan burhanlı ve Osmaniye ili Kadirli ilçesi Kırmıtlı Köyü sınırları içindedir. Kaya oygu mekânların yer aldığı mekânların yer aldığı alanın bir bölümü olasılıkla Osmaniye ili sınırları içine girmektedir. Tamamen taşlık olan mağara tepe olarak bilinen alanda onlarca kaya oygu mekân bulunmaktadır. Tam tepe noktasında yine kayaya oyularak ve moloz taş örgülü bir mekân yer almaktadır. Tepenin batı eteklerinde yaklaşık 9m.uzunluğunda moloz taş örgülü düzgün bazalt taş kaplamalı tonozlu dıştan tek mekân gibi görünmesine karşın içeriden duvarlara ayrış bir yapı kalıntısı mevcuttur. İçine girilebilen mekân yaklaşık 3m uzunluğunda 1.5m genişliğinde yapı kalıntısının güneyindeki en uç noktasını oluşturan bölümü bulunmaktadır. Bu mekânın hemen önünde orijinal yerinden ayrılmış devrik bir mermer sütun parçası bulunmaktadır. Bazıları dramoslu olan bu mekânlardan sadece bir kaçına girilebilmiştir. Bu mekânın içinde bütün arazide yoğun miktarda pişmiş toprak kaplama ve çatı kiremitleri ile kemik parçaları bulunmaktadır. Arazide bulunan arkeolojik veriler dikkate alındığında buranın bir nekropol alanı olması güçlü bir ihtimaldir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Ceyhan ilçesinin kuzeydoğusunda yer alan burhanlı ve Osmaniye ili Kadirli ilçesi Kırmıtlı Köyü sınırları içindedir. Kaya oygu mekânların yer aldığı mekânların yer aldığı alanın bir bölümü olasılıkla Osmaniye ili sınırları içine girmektedir. Tamamen taşlık olan mağara tepe olarak bilinen alanda onlarca kaya oygu mekân bulunmaktadır. Tam tepe noktasında yine kayaya oyularak ve moloz taş örgülü bir mekân yer almaktadır. Tepenin batı eteklerinde yaklaşık 9m.uzunluğunda moloz taş örgülü düzgün bazalt taş kaplamalı tonozlu dıştan tek mekân gibi görünmesine karşın içeriden duvarlara ayrış bir yapı kalıntısı mevcuttur. İçine girilebilen mekân yaklaşık 3m uzunluğunda 1.5m genişliğinde yapı kalıntısının güneyindeki en uç noktasını oluşturan bölümü bulunmaktadır. Bu mekânın hemen önünde orijinal yerinden ayrılmış devrik bir mermer sütun parçası bulunmaktadır. Bazıları dramoslu olan bu mekânlardan sadece bir kaçına girilebilmiştir. Bu mekânın içinde bütün arazide yoğun miktarda pişmiş toprak kaplama ve çatı kiremitleri ile kemik parçaları bulunmaktadır. Arazide bulunan arkeolojik veriler dikkate alındığında buranın bir nekropol alanı olması güçlü bir ihtimaldir.