­ BURMA CAMİİ | Kültür Portalı

Burma Camii - Uşak

Adı Burma Camii
Adres Küme Mahallesi UŞAK
Pafta 30L-III
Vakfiye
Genel Tanım Küme Mahallesi’nde, Ulu Camii’nin doğusunda bulunan Burma Camii’n yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bu konuda Evliya Çelebi’nin gördüğünü iddia ettiği ancak günümüze dek başka görenin olmadığı (Bena hazel cum’atüşşerif ve mevaziil-latif elhac Mustafa bin Hacı Hasan Gaferallahu anhu liseyyiatihi sene 980) kitabesine dayanarak Evliya Çelebi “Hacı Mustafa Camii’n tarihi budur” demiştir. Onun bu ifadesine dayanılarak Hacı Mustafa Camii’nin Burma Camii olduğu savunulmuştur. Buna göre caminin inşa tarihi olarak Evliya Çelebi’nin zikrettiği H.980/M.1572–1573 tarihini kabul edenler olduğu gibi, kesin tarihin 1570 olduğunu da öne sürenler vardır. Bu iddialardan hareketle caminin yapım tarihinin 16. yüzyıl olduğunu söyleyebiliriz. Caminin yapımında moloz, taş, tuğla, devşirme ve beton malzeme kullanılmıştır. Farklı boyutlardaki iki kubbenin arka arkaya getirilmesiyle inşa edilin yapıda, kubbe köşelerde pandantifler üzerine oturtulmuştur. Pandantiflerin alçak yapılması, binanın içinin oldukça basık ve loş olmasına neden olmuştur. Bu kısım alt pencerelerin üst kısmına kadar son dönem çinileriyle bezenmiş, bütün kubbeler dıştan kurşunla kaplanmıştır. Yapının içindeki kalem işi süslemeler yenidir. Minare burması yivli olarak inşa edilen ve adını da bu özelliğinden alan Burma Camii, planından ziyade minaresindeki burma yivleriyle dikkati çeker. Bina, kitabesinden de anlaşılacağı gibi ilk olarak H.1185/M.1771-1772’de tamir edilmiştir. Daha sonra 1922 yangınından zarar görmüş ve onarılmıştır. 1968’de dış cephesi mozaikle sıvanmış ve yağmur siperliği eklenmiştir. 1970 ve 1988’de de tamirat yapılmıştır. Son olarak 2001 yılında binanın dış cephe sıvaları kazınmış ve minare elden geçirilmiştir. Caminin kitabesi şu şekildedir: Çün haraba müşrif oldu Burma Cami ey hümam Hoş delalet kıldı tamirine Abdllah imam Hayra sa’i olduğuçün ol aziz-i muhterem Yinele buldu hayatı kubbe şadırvan cam Çün minare giyecek başına bir zerrin külah Didi tarih bir müreffeh cami oldu bu tamam Sene 1185
Ayrıntılı Tanımı -