­ BURMALI (ÜÇ ŞEREFELİ) CAMİ | Kültür Portalı

BURMALI (ÜÇ ŞEREFELİ) CAMİ - Edirne

Adres Hükümet caddesi
Pafta 50-1b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Vakıflar Genel müdürlüğü
Yaptıran II. Murad
Vakfiye -
Genel Tanım Merkezi kubbeli, enine dikdörtgen planlı, revaklı avlu etrafında dört minareye sahiptir.
Yapılan Onarımlar 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Enine dikdörtgen planlı cami düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Cephelerde iki sıra halinde pencereler açılmıştır. Pencereler kırmızı renkli taşlarla dekorlanmıştır. Kıble cephesinde toplam 16 pencere vardır. Cephe ortasında beden duvarından dışa taşkın iki paye görülmektedir. Kuzeydoğu cephesinde 8, güneybatı cephesinde 7 pencere bulunmaktadır. Güneybatı cephesinde bir de hünkâr kapısı açılmıştır.Örtü sistemi; merkezde 24.10 m çapında ana kubbe, yanlarda 10.50 m çapında ikişer kubbe ve ana kubbenin köşelerinde yer alan dört adet kubbecikten ibarettir. Ana kubbe, kubbe payandalarıyla desteklenmiştir. Camini kuzeybatısına bitişik revaklı avlı Osmanlı mimarisinin ilk örneğidir. Enine dikdörtgen planlı olan avlu camiden daha büyük bir alana sahiptir. Avlunun dört köşesinde birer minare yer alır. En büyük olan güney köşesindeki minarenin, camiyi adlandıran üç adet şerefesi vardır. Her şerefenin merdiveni ayrıdır. Gövdenin alt bölümünde kırmızı beyaz taşlarla zikzaklar oluşturulmuştur. Doğu köşesindeki minare iki şerefeli olup kırmızı beyaz taşlarla oluşturulan baklava deseninden dolayı halk arasında baklavalı minare olarak adlandırılmaktadır. Kuzey köşesindeki minare; tek renkli, tek şerefeli ve kaval silmelerle oluşturulan düz yivlere sahiptir. Batı köşesindeki dördüncü minare, gövdesindeki kırmızı beyaz taşlarla oluşturulan burmalı yivlerden dolayı burmalı minare olarak adlandırılır.İki katlı pencere düzenine sahip avlunun yan cephelerinde 9’ar pencere ve birer kapı, kuzeybatı cephesinde 16 pencere ve bir kapı vardır. 22 birimli avlu revağını örte kubbeler, biçim ve ölçü bakımında farklılıklar göstermektedir. 7 gözlü son cemaat revağı diğerlerinden daha yüksek tutulmuştur. Avlu ortasında üstü açık sekizgen bir şadırvan yer alır. Mermer taç kapı dışa taşkın vaziyettedir. Mukarnaslı yaşmak bursa kemer içine alınmıştır. Kündekâri kapı kanatları kakma tekniğiyle tezyin edilmiştir. Taç kapının iki yanında ikişer sıra halinde altışar pencere yer alır. Cephe kenarlarında harime açılan birer kapı daha bulunmaktadır. Ana kubbe altıgen çardak üzerine oturmaktadır. Taşıyıcı payelerden ikisi taç kapının yanlarında, ikisi mihrabın yanlarında duvara gömülü vaziyettedir. Kalan iki paye harimin orta alanında altıgen kesitli olarak yükselmektedir. Payeleri birbirlerine sivri kemerler bağlamaktadır. Kubbeye geçişte mukarnas kuşağı kullanılmıştır. Kubbe eteğine 12 adet pencere açılmıştır. Yan kubbelerle an kubbe arasında kalan üçgen boşluklar mukarnas dolgulu küçük kubbeciklerle geçilmiştir. Yan kubbelerden kıble yönündekilere, mukarnas tezyinatlı pandantiflerle geçilirken geridekilere tromplarla geçilmiştir. Güney köşedeki kubbe diğerlerinden farklı olarak dilimlidir. Hünkâr kapısının da bu cephede olduğu düşünülürse, söz konusu kubbe hünkâr mahfili üzerine isabet ettiği anlaşılmaktadır. Ahşap pencere kanatları künde kari tekniğiyle yapılmıştır. Bazılarında oyma tezyinatlar da vardır. Mermer minber sade bir görünüme sahiptir köşk ve merdiveni yükselten yarım kemer sıra dışı bir örnektir. Mermer mihrap da sade bir tasarıma sahiptir. Koyu renkli taşla yapılmış köşe sütunçesi ve iki kademeli olarak yükselen kavsarası dikkat çekmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1981    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe