­ BURMALI MİNARE CAMİİ | Kültür Portalı

Burmalı Minare Camii - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Dere Mahallesi
Adres Dere Mahallesi
Yaptıran Necmeddin Ferruh
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, tek minareli olup, kuzeydoğu köşesinde bir türbe bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kuzey cephesinde yer alan türbe ve minare dışında düzgün bir dikdörtgen planı olan caminin, kalın ve masif duvarları kesme taştan yapılmış olup, doğu ve batı cephelerinde dörder pencere ile aydınlanmakta ve iç mekan mihrap ekseninin iki yanında üçer paye dizisi ile üç nefe ayrılmaktadır. Neflerde payeler arasını sivri kemerler birleştirmektedir. Orta nef kubbe yan nefler ise beşik tonozllarla örtülmüştür. Giriş kapısından hemen sonra yine beşik tonozla örtülü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Kuzey cephede minare ve türbe arasında beden duvarlarından ileri doğru çıkıntılı portalin sivri kemerleri büyük nişi içinde yay kemerli giriş kapısı bulunmaktadır. Minare burma şekilde yapılmış olup, Osmanlı Dönemi özelliği göstermektedir. Tümüyle kesme taştan XVII. yy. da yapılmıştır. Mahkeme Cami adıyla anılır.
Tescil Kararı 2364
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler ve Eski Eserler, Vakıflar Genel Müdürlüğü Yayınları, Ankara, 1972,s.199 GA