­ BÜYÜK HAMAM | Kültür Portalı

Büyük Hamam - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Hamam
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Halk arasında "Kral Kızı Hamamı" adıyla da bilinen Büyük Hamam, Kaleiçi Mahallesi, Fatih Sultan Mehmed Caddesi yakınında yer almaktadır. Banisi ve inşa tarihi bilinmeyen hamam, kurnalardaki figürlü bezemelere dayanarak 13.yy sonu 14.yy başına tarihlenmektedir. Tek işlevli hamamlar grubunda olan yapı eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Girişi, yanına yapılan yeni binanın zemininden sağlanan hamamın üzeride, bir bahçe bulunmaktadır. Batı-doğu doğrultusunda dikdörtgen bir alana sahip hamam, üç eyvanlı iki halvetli plan tipindedir. Hamamın bölümleri batıdan doğuya doğru soyunmalık, soğukluk, ılıklık, sıcaklık ve su haznesi şeklinde sıralanmaktadır. Soyunmalık bölümü yakın zamanda bütünüyle yenilenmiştir. Sekizgen planlı soğukluk ve ılıklık bölümleri kubbeyle örtülüdür. Sıcaklık bölümü merkezi mekanına kuzey, güney ve doğu yönlerden birer eyvan, doğu eyvanın iki yanından da birer halvet hücresi açılır. Merkezi mekan pandantif geçişli kubbeyle, eyvanlar tonoz, halvetler ise tromp geçişli kubbeyle örtülüdür. Moloz taştan inşa edilmiş hamamın soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölüm zeminleri taş döşemedir. Halvet hücrelerindeki kurnalar yekpare taştan oyulmuşlardır. Kuzeydoğu halvet hücresindeki kurnanın üç yüzünde figürlü bezemeler yer almaktadır. Kurnanın güney yüzünde üst tarafı çıplak, peştemalli bir oturan erkek figürü tasvir edilmiştir. Batı yüzünde hayvan mücadele sahnesi, doğu yan yüzünde ise iki tavuskuşu betimlemesi bulunmaktadır. Diğer kurnalarda ise hayat ağacı, palmet gibi bitkisel motifler işlenmiştir (Çal, 1989; Eravşar,2004).
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam