­ BÜYÜK HAMAM | Kültür Portalı

Büyük Hamam - Bursa

Adı Büyük Hamam
Mah. Köy - Mevkii Büyük Kumla
Adres Büyük Kumla Gemlik/BURSA
Vakfiye
Genel Tanım Bugün kullanılmayan hamamın batı duvarı tamamen,diğer duvarları yer yer yıkılmıştır. İç mekan moloz, toprak ve bitkilerle dolmuş, bu bölgede, günümüze çok az gelebilen malakarı süslemelerin zengin örneklerini yapı, bünyesinde barındırmaktadır. Yapı doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzey ve güney duvarları kısmen yıkıktır. Kalıntılardan kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve beşik tonozlu olduğu anlaşılmaktadır. Kuzey ve güney yan duvarlarında altta musluk yerleri belirgindir. Doğu cephede ekenin kuzeyinde dikdörtgen bir nişle çevrelenen yuvarlak kemerli giriş kapısı yer alır; batı cephe yıkık, diğer cepheler sağırdır. Beden duvarları iç ve dışta moloz taş, düzensiz tuğla ve bol harç karışımıyla örülmüştür. Örtü sistemi tuğladır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bugün kullanılmayan hamamın batı duvarı tamamen,diğer duvarları yer yer yıkılmıştır. İç mekan moloz, toprak ve bitkilerle dolmuş, bu bölgede, günümüze çok az gelebilen malakarı süslemelerin zengin örneklerini yapı, bünyesinde barındırmaktadır. Yapı doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Kuzey ve güney duvarları kısmen yıkıktır. Kalıntılardan kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı ve beşik tonozlu olduğu anlaşılmaktadır. Kuzey ve güney yan duvarlarında altta musluk yerleri belirgindir. Doğu cephede ekenin kuzeyinde dikdörtgen bir nişle çevrelenen yuvarlak kemerli giriş kapısı yer alır; batı cephe yıkık, diğer cepheler sağırdır. Beden duvarları iç ve dışta moloz taş, düzensiz tuğla ve bol harç karışımıyla örülmüştür. Örtü sistemi tuğladır.
Orjinal Kullanım Hamam