­ BÜYÜK HÖYÜK | Kültür Portalı

BÜYÜK HÖYÜK - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Düzova Köyü, Büyük Höyük
Adres Düzova Köyü, Büyük Höyük-MERKEZ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe, Düzova (eski Sinekli) Köyü sınırları içerisinde, köyün 700 m batısında, Sivas-Kayseri karayolunun 1 km güneyinde ve 39° 33.617' K 36° 58.423' D coğrafi konumda yer almaktadır. Höyük, düz bir ovada, doğal bir yükselti üzerindedir. Güney yamaçta yüzeyde görülen ana kaya, doğal yükseltinin bir kayalık olduğunu göstermektedir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan oval görünümlü olan höyük, 250X180 m boyutlarında ve ova tabanından yaklaşık 30 m yüksekliktedir. Güneyinden geçen dere yerleşmeye hayat vermiştir. Bu alanda modern bir su kanalı bulunmaktadır. Höyüğün etrafı ve etekleri tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Özellikle doğu etekleri, tarla olarak sürüldüğünden yayvanlaşmıştır. Batı yamacında ve tepe üzerinde birkaç eski kaçak kazı çukuru görülmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe, Düzova (eski Sinekli) Köyü sınırları içerisinde, köyün 700 m batısında, Sivas-Kayseri karayolunun 1 km güneyinde ve 39° 33.617' K 36° 58.423' D coğrafi konumda yer almaktadır. Höyük, düz bir ovada, doğal bir yükselti üzerindedir. Güney yamaçta yüzeyde görülen ana kaya, doğal yükseltinin bir kayalık olduğunu göstermektedir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan oval görünümlü olan höyük, 250X180 m boyutlarında ve ova tabanından yaklaşık 30 m yüksekliktedir. Güneyinden geçen dere yerleşmeye hayat vermiştir. Bu alanda modern bir su kanalı bulunmaktadır. Höyüğün etrafı ve etekleri tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Özellikle doğu etekleri, tarla olarak sürüldüğünden yayvanlaşmıştır. Batı yamacında ve tepe üzerinde birkaç eski kaçak kazı çukuru görülmektedir.
Tescil Kararı 16.4.1993-1442
Yayın Dizini Ökse, A. T.,"Sivas İlinde Höyük Tahribatı Üzerine Gözlemler", Arkeoloji ve Sanat 59: 28-32, 1993, s.