­ BÜYÜK KOZLUCA KİLİSESİ | Kültür Portalı

BÜYÜK KOZLUCA KİLİSESİ - Kars

Adı BÜYÜK KOZLUCA KİLİSESİ
Mah. Köy - Mevkii BÜYÜK KOZLUCA KÖYÜ
Adres KARS/DİGOR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Dikdörtgen planlı olarak kesme taşlardan inşa ir mekan edilmiştir.Büyük bir alan üzerine kurulan kiliseden 1936 yılında meydana gelen deprem sonucu günümüze kadar az bir kısmı ulaşmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı olarak kesme taşlardan inşa ir mekan edilmiştir.Büyük bir alan üzerine kurulan kiliseden 1936 yılında meydana gelen deprem sonucu günümüze kadar az bir kısmı ulaşmıştır. Kozluca kilisesinin iki duvarı ve kemer tonozlu kapısı ayakta kalabilmiş ancak kapının kemerli tonozu sonradan yıkılmıştır. Ayakta kalan duvarların iç mekanında 5 kemer ile 5 yalancı sütun birbirine bağlanarak sütun aralarına kitabeler konulmuştur. Orta kubbesi yıkılan kilisenin kuzey duvarı tamamen yıkılmış yalnızca ayakta 2 sütun kalmıştır. Kozluca kilisesinin ayakta kalan güney duvarlarının üzeri çeşitli geometrik motiflerle oyma tekniğinde süslenmiş olup, bu duvarlar üzerindeki pencere üstleri de basit tonoz kemerli olarak inşa edilmiştir. Giriş kapısı sonradan taşla doldurulan kilisenin günümüze çok az bir kısmı ulaşabilmiştir.