­ BÜYÜK SİNAGOG | Kültür Portalı

BÜYÜK SİNAGOG - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Dilaverbey
Adres Osmaniye Caddesi
Pafta 50L- 1c
Yapan France Depre
Vakfiye -
Genel Tanım 30x50 m. bir arazi içinde üç yapıdan oluşan bir komplekstir. Bu üç yapı ana giriş olan ön cephedeki Büyük Sinagog, sinagogun sol tarafında bulunan midraş ve arka cephedeki idari binadır.Kompleksin Maarif Caddesi'ne inşa edilen Büyük Sinagog 18x29 m . ebadında dikdörtgen formda belli akslarda demir putrelerle destekli yığma teknikte inşa edilmiştir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2012 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlayan onarımı, tamamlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yapının girişi batıdan üç demir kapıyla sağlanmaktadır.Batı cephesinde sütunlarla ayrılan açıklıktan geçilerek girilen ana ibadet mekanına, yapının iki yanında bulunan merdiven kulelerinden geçilerek girilmektedir. İç mekanda giriş cephesinde bu üç kapıdan ortadakinin üzerinde bir kitabe bulunmaktadır.İbadet mekanı iki sıra sütunla ayrılan galerili ve bazilikal plan şemasına sahiptir.Yan neflerin sınırları, giriş kapılarından girildiğinde iki yanda bulunan merdiven kulelerinin duvarlarına gömülü kolonla başlayan ve yaklaşık 420cm. lik akslarla açıkta beş adet kolonla devam eden ve sonuncusu yine arka cephenin duvarına gömülü kolonla belirlenmektedir.Mekanın kuzeydoğu cephesinde Sefer Torahların saklandığı ehal nişi bulunmaktadır.Ahşap kapıları olan ehal nişi, ikişer korinth başlıklı sütunla taşınan yuvarlak kemer ve üçgen alınlıkla vurgulanmıştır. Ehal nişinin üzerindeki dairesel pencereye yerleştirilmiş olan dairesel form içinde Davut Yıldızı bulunmaktadır. Ehalin önünde yerden yükseltilmiş bir platform halinde teva bulunmaktadır. Sinagog kullanımdayken, üç basamakla çıkılan tevanın üzerinde portatif bir bimanın bulunduğu ve ehalden çıkılan Sefer Torah'ın bu bima üzerinde okunduğu, cemaatin oturma sıralarının bimanın önünde giriş kısmına doğru orta ve yan neflerde sıralandığı düşünülmektedir. Yapının iki yanında bulunan ezrat nashim, ana ibadet mekanına "U" biçiminde açılan galeri katıdır. İbadet sırasında cemaatin kadınlarının bulunduğu mekan olan ezrat nashimin, girişin üzerindeki bölüme ulaşabilmektedir.
Orjinal Kullanım Havra
Önerilen Kullanım Havra
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1294    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2018 Çarşamba