­ BÜYÜK VE KÜÇÜK SEYİDEN TEPE TÜMÜLÜSLERİ | Kültür Portalı

Büyük ve Küçük Seyiden Tepe Tümülüsleri - Kırıkkale

Adı Büyük ve Küçük Seyiden Tepe Tümülüsleri
Harita No 57
Mah. Köy - Mevkii Seyidin Tepeler; Balışeyh İlçesi, Ulaklı Köyü ile Sulakyurt İlçesi Faraşlı Köyü arasındadır.
Adres Sulakyurt İlçesi, Seyidin Tepeler
Vakfiye
Genel Tanım Kırıkkale İlinin kuzeydoğusundaki Balışeyh İlçesinin Ulaklı Köyü ile Sulakyurt’un Faraşlı Köyü arasında kalan bodur meşelik orman arazisi içinde, toprak zeminli Ulaklı – Faraşlı köy yolunun sağ ve solunda iki Tümülüs yer alır. Bunlardan yolun doğu kenarındaki Küçük Seyidin Tepesinde 3 – 7 Aralık 1996’da kurtarma kazısı yapılmıştır. Yolun batı kenarında ise 1319 m. rakımlı Büyük Seyidin Tepe Tümülüsü yer alır. Ayrıca yörede geleneksel yağmur duasının yapıldığı ve kurbanların kesildiği tepedir. Tepenin yüksekliği takriben 23 m.’dir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Büyük Seyidin Tepesi Tümülüsünde Bakanlığımız Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü Uzmanlarınca gerçekleştirilen kurtarma kazısında ortaya çıkartılan mezar odasının teşhir edilebilmesi için İlimiz genelinde uygun bir yer bulunamadığından, Bakanlığımız Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 25.06.2012 tarih ve 773 sayılı kararı ile mezar odasının üzeri kapatılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kırıkkale İlinin kuzeydoğusundaki Balışeyh İlçesinin Ulaklı Köyü ile Sulakyurt’un Faraşlı Köyü arasında kalan bodur meşelik orman arazisi içinde, toprak zeminli Ulaklı – Faraşlı köy yolunun sağ ve solunda iki Tümülüs yer alır. Bunlardan yolun doğu kenarındaki Küçük Seyidin Tepesinde 3 – 7 Aralık 1996’da kurtarma kazısı yapılmıştır. Yolun batı kenarında ise 1319 m. rakımlı Büyük Seyidin Tepe Tümülüsü yer alır. Ayrıca yörede geleneksel yağmur duasının yapıldığı ve kurbanların kesildiği tepedir. Tepenin yüksekliği takriben 23 m.’dir.
Yayın Dizini Davut OLUK
Revizyon AKTVKK