­ ÇALLI KÖYÜ RESİMLERİ | Kültür Portalı

ÇALLI KÖYÜ RESİMLERİ - Kars

Adı ÇALLI KÖYÜ RESİMLERİ
Mah. Köy - Mevkii ÇALLI KÖYÜ
Adres KARS/KAĞIZMAN
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş HAZİNE
Vakfiye
Genel Tanım Kağızman ilçesinin 9 km. güneyinde Çallı köyü sınırları içerisinde tespit edilen kaya resimlerinin çanak-çömleksiz Neolitik çağın başlangıcında M.Ö. ( 9-8.BİN) yapıldığı düşünülmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kağızman ilçesinin 9 km. güneyinde Çallı köyü sınırları içerisinde tespit edilen kaya resimlerinin çanak-çömleksiz Neolitik çağın başlangıcında M.Ö. ( 9-8.BİN) yapıldığı düşünülmektedir. Aras nehrinin aktığı vadinin çok yakınında, vadiye hakim bir noktada bulunan kaya resimleri, iki panodan oluşmaktadır. Birinci pano yaklaşık 240x50 cm. büyüklüğündedir. Andezit bir kaya üzerine çızgi tekniğinde 20 hayvan resmi yapılmış, bu grubun çevresine de ayrıca 6 adet hayvan resmi daha yapılmıştır. Böylece birinci pano 320x130 cm. lik bir büyüklüğe ulaşmıştır. İkinci pano birinci panonun 13-14 metre batısında yer almakta ve 80x60 cm. lik bir alanı kapsamakta ve pano üzerine işlenen hayvan resimleri çizgi tekniğinde yapılmıştır. Her iki panoda da av sahneleri işlenmiş olup, bu sahnelerden av hayvanlarının tuzak kurularak köpeklerin yardımı ile nasıl avlanıldığını ve avlanan bu hayvanların türleri hakkında ayrıntılı bilgi edinilmektedir.