­ ÇAMAŞIRHANE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

ÇAMAŞIRHANE ÇEŞMESİ - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mah. Çamaşırhane Sokak No:20 Merkez
Adres Cumhuriyet Mah. Çamaşırhane Sokak No:20 Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Yapım Tarihi Geç Osmanlı
Kültür Dönemi Osmanlı
Kitabe Namını andıran ancak eseridir kişinin / Vecenlena minel-mai şey-in hayy / Adını hayr ile andırmağa eyle gayret Eser-i hayrı olan kimsenin ölmez namı / Vesekaküm rabbe hüm şeraben tahura / Aleme geldin ki bir taşı terk etme dil
Vakfiye Namını andıran ancak eseridir kişinin / Vecenlena minel-mai şey-in hayy / Adını hayr ile andırmağa eyle gayret Eser-i hayrı olan kimsenin ölmez namı / Vesekaküm rabbe hüm şeraben tahura / Aleme geldin ki bir taşı terk etme dil
Genel Tanım Çamaşırhanenin güneyinde, iki cephelidir. Güneye bakan cephesi düzgün kesme taşla kaplıdır. Cephenin üstünde alt ve üstü profilli kornişle çevrili 0.54 x 1.75 m. ölçüsünde kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin sağ ve solunda talik hattı ile manzum, ortada ise celi hattı ile iki satır halinde iki ayet yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çamaşırhanenin güneyinde, iki cephelidir. Güneye bakan cephesi düzgün kesme taşla kaplıdır. Cephenin üstünde alt ve üstü profilli kornişle çevrili 0.54 x 1.75 m. ölçüsünde kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin sağ ve solunda talik hattı ile manzum, ortada ise celi hattı ile iki satır halinde iki ayet yer almaktadır. Çeşmenin Kitabesi: Sağda Ortada Solda Namını andıran ancak eseridir kişinin / Vecenlena minel-mai şey-in hayy / Adını hayr ile andırmağa eyle gayret Eser-i hayrı olan kimsenin ölmez namı / Vesekaküm rabbe hüm şeraben tahura / Aleme geldin ki bir taşı terk etme dil Namını andıracak bir eseri olmayanın / Sene 1316 / Taşı da nakşı da mahveder eyyam-ı zaman Kurar asıl şeceri gayrı olmaz namı / / Ebedi ...............(bozuk)
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme