­ CANFEDA KETHÜDA KADIN ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Canfeda Kethüda Kadın Çeşmesi - Kocaeli

Kitabe Mevcuttur.
Vakfiye Mevcuttur.
Genel Tanım Canfeda Kadın Çeşmesi olarakta bilinir. Orhan Cami karşısındadır.Dikdörtgen planlıdır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Orhan cami karşısında yer alan mermerden ampir çeşmede mermer sokağına cephelidir. Dikdörtgen planlı hazinesinin önünde küçük bir mermer yalağı vardır. Hazne kısmı beton ile sıvanmış olup, yıllarca onarım görmüştür. Çephede üst bölümünde dikdörtgen mermer plaka üzerinde altı sıra Osmanlıca kitabesi mevcuttur. Kitabesi H1242 M.1826 tarihli olup, sülüs hatlı onarım kitabesidir. Kitabe üzerindeki taç kısmında yer alan ortası oval çerçeve içerisinde yer alan tuğrası kazınmıştır. Çeşme yakın zamanda Büyükşehir belediyesi tarafından onarım görmüş olup, suyu akmaktadır.
Tescil Kararı İstanbul II nolu K.T.V..K.K. nun 03.07.1987 tarih ve 3448 sayılı karar ekidir.