­ ÇARIKLI KİLİSE | Kültür Portalı

ÇARIKLI KİLİSE - Nevşehir

Adı ÇARIKLI KİLİSE
Adres Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Nevşehir Müze Müdürlüğü
Yapan BİZANS DÖNEMİ
Vakfiye
Genel Tanım İki sütunlu (diğer sütunlar duvar köşelerinde paye şeklindedir.) çapraz tonozlu, üç apsisli ve dört kubbelidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki sütunlu (diğer sütunlar duvar köşelerinde paye şeklindedir) çapraz tonozlu, üç apsisli ve dört kubbelidir. Sahnelerde İsa’nın hayatını konu alan siklus, İbrahim Peygamberin misafirperverliğini gösteren Tevrat sahnesi, Aziz ve Bani tasvirleri iyi tasvir edilmiştir. Elmalı ve Karanlık Kiliseye benzemekle beraber İsa’nın çarmıha girişi ve çarmıhtan alınış sahneleri kilisenin farklı özelliğidir. Figürler genelde büyük ve uzundur. İsa’nın göye yükseliş sahnesinin altında bulunan ayak izlerinden dolayı kiliseye Çarıklı Kilise adı verildiği sanılmaktadır. Kilise 12. yüzyıl sonu 13. yüzyıl başına tarihlenmektedir. Ana kubbenin ortasında Pantokrator İsa, madalyonlarda melek büstleri bulunmaktadır. Ayrıca ana apsiste Deesis, kuzey apsiste Meryem ve çocuk İsa, güney apsiste ise Melek Michael tasviri yer alır. Sahneleri: Doğum, Üç Müneccimin Tapınması, Vaftiz, Lazarus’un Diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e Giriş, İhanet, Kadınlar Boş Mezar Başında, İsa’nın Göğe Çıkışı ve aziz tasvirleri.
Yayın Dizini M.Restle, Byzantine Wall Painting in Asia Minor, Germany 1967