­ ÇARŞI CAMİİ-ÇELEBİ MEHMET CAMİİ | Kültür Portalı

Çarşı Camii-Çelebi Mehmet Camii - Bilecik

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Tek minareli, dokuz kubbeli, kare planlı bir camidir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Caminin ortasında daire planlı merkezi bir kubbe bulunmaktadır. Bu kubbenin merkezinden geçen birbirine dik iki aks üzerinde dört eliptik kubbe eklenerek köşelerde kalan kare ünitelerde küçük yuvarlak kubbelerle örtülmüştür. Kuzey, doğu ve batı cephelerinin ortalarına, çıkıntı yapan birer ahşap portik yapılmıştır. Bunlardan doğu ve batıdakinin birbirinin eşi olmasına karşılık, kuzey cephedeki taştan ve yuvarlak kemerlidir. Caminin merkezi kubbesinin ortasında yine Selçukluların geleneksel aydınlık feneri bulunmaktadır. Caminin Çelebi Mehmet tarafından yaptırıldığı söyleniyorsa da muhtemelen yıkılmış olan bu caminin yerine bugünkü camii II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır.
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 10.09.1977/A-756
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1402    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba