­ ÇARŞI HAMAMI (ÇİFTE HAMAMLAR) | Kültür Portalı

Çarşı Hamamı (Çifte Hamamlar) - Bursa

Adı Çarşı Hamamı (Çifte Hamamlar)
Mah. Köy - Mevkii Yenigün Mahallesi
Adres Yenigün Mahallesi Yenişehir/Bursa
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kitabesi bulunmayan ve vakıf kaydı tesbit edilemeyen çifte hamam ilgili yayınlarda tarihlendirilmiştir. Yerel bilgiye göre erkekler kısmı 1957 yılında onarılmıştır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı bir çifte hamamdır. Doğudaki kadınlar kısmı kare planlı soyunmalık, üç bölümlü ılıklık, iki eyvanlı sıcaklık ve iki halvet hücresi ile, batıdaki erkekler kısmıyla ortak kullanılan üç bölümlü su deposundan oluşur. Kadınlar kısmına doğu duvarda, eksenin kuzeyindeki bir kapıyla girilir. Soyunmalık sivri kemerli tromplarla geçilen bir kubbeyle örtülüdür. Kuzey duvarında eksene simetrik birer dikdörtgen niş,ortada sekizgen bir şadırvan bulunur. Güney duvarında, eksenindeki kapı ılıklığa açılır. Yapının duvarları dıştan ve içten sıvalıdır. Dökülen yerlerden kaba taş, tuğla derz aralarında tuğla parçaları ve harçla düzensiz biçimde örüldüğü anlaşılır. Testere dişi frizler tuğladır. Kuzey cephedeki çökertme alınlıkta tuğlaların yatay ve dikey istifiyle zikzak motifi oluşturulmuştur.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3
Revizyon 29.08.1986/2629

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4030    Eklenme Tarihi : 21 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi