­ ÇATAK HİŞET AZİZ ETİENNE KİLİSESİ | Kültür Portalı

Çatak Hişet Aziz Etienne Kilisesi - Van

Adı Çatak Hişet Aziz Etienne Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii Hişet
Adres Van İli Çatak İlçesi merkezinde, çayın güneyinde, hapishane yakınındaki mezarlıkla çevrili tepe üzerindedir.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi 17.yy
Vakfiye
Genel Tanım Van İli Çatak İlçesi merkezinde, çayın güneyinde, hapishane yakınındaki mezarlıkla çevrili tepe üzerindeki kilise halk arasında Hişet Kilisesi olarak bilinir. Bölgesel Hıristiyan yazmalarında kilisenin başlangıcının 3.yy'a kadar uzandığı söylensede mimari uslubuna göre bina 17.yy sonlarından kalmadır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Tek nefli dikdörtgen planlı yapının doğu cephesi batı cephesinden daha geniş tutulmuştur. İç mekan ortadan bir kemerle ikiye bölünüp üzeri beşik tonoz ile örtülmüştür. Batı cephesinde giriş, doğuda ise dışa taşmayan derin bir apsis ve bunun iki yanında da papaz hücreleri bulunmaktadır. Doğu duvarına mazgal pencereler açılmıştır. Kilise düzgün olmayan kaba taşlarla örülmüş, doğu ve batı cepheleri balık sırtı dizilmiş taş sıraları ile süslenmiştir. Bunun dışında yazı ve süslemeleri yoktur. İç mekan kireç harcı ile sıvanmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Önerilen Kullanım Ören Yeri