­ ÇATALMAĞARA KAYA SIĞINAKLARI | Kültür Portalı

ÇATALMAĞARA KAYA SIĞINAKLARI - Çankırı

Adres Karamustafa Köyü, Karacakaya Mevkii, Çerkeş/ÇANKIRI
Pafta G29-b-25-b
Parsel 4, 5, 8
Yapım Tarihi Roma-Binas Dönemi
Vakfiye -
Genel Tanım Atkaracalar – Çerkeş ilçeleri arasında, D 100 karayolunun 1 km. güneyinde yer alan Karamustafa Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çatalmağara olarak adlandırılan kaya sığınakları köyün 900 m güneybatısında bulunan Karacakaya mevkiinde yer almaktadır. Kaya Sığınaklarının bulunduğu mevkiinin kuzeyinde Ulu Çay Deresi ve Yalaközü – Bozoğlu köylerini birbirine bağlayan köy yolu bulunmaktadır. Kaya Sığınakları fazla yükseltisi olmayan konglomera oluşumlu yassı bir tepenin içine oyularak oluşturulmuşlardır. Buradaki sığınaklar yan yana oyulmuş ikişerli 4 kaya sığınağından oluştuğu tespit edilmiştir. Bunlardan biri tamamlanamadan yarım bırakılmıştır. Sığınaklar uzun dikdörtgen planlı ve beşik tonozludur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Atkaracalar – Çerkeş ilçeleri arasında, D 100 karayolunun 1 km. güneyinde yer alan Karamustafa Köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Çatalmağara olarak adlandırılan kaya sığınakları köyün 900 m güneybatısında bulunan Karacakaya mevkiinde yer almaktadır. Kaya Sığınaklarının bulunduğu mevkiinin kuzeyinde Ulu Çay Deresi ve Yalaközü – Bozoğlu köylerini birbirine bağlayan köy yolu bulunmaktadır. Kaya Sığınakları fazla yükseltisi olmayan konglomera oluşumlu yassı bir tepenin içine oyularak oluşturulmuşlardır. Buradaki sığınaklar yan yana oyulmuş ikişerli 4 kaya sığınağından oluştuğu tespit edilmiştir. Bunlardan biri tamamlanamadan yarım bırakılmıştır. Sığınaklar uzun dikdörtgen planlı ve beşik tonozludur.
Orjinal Kullanım Mağara
Tescil Kararı 05.04.2007 - 2267

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1326    Eklenme Tarihi : 29 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe