­ ÇAYIRKÖYÜ (DEDE) CAMİ | Kültür Portalı

Çayırköyü (Dede) Cami - Sinop

Adı Çayırköyü (Dede) Cami
Mah. Köy - Mevkii Çayırköyü-Dede Mahallesi
Adres Erfelek/SİNOP
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Tüzel Kişiliği
Vakfiye
Genel Tanım Cami, Çayır Köyü, Dede Mahallesi sınırları içinde, 152 ada, 9 parselde bulunmaktadır. Kuzey güney konumlu, iki katlı ve dikdörtgen planlı olarak inşa edilen yapı 16 x 10 metre ebatlarında ve 5,40 metre yüksekliğindedir. Meyilli bir arazide kurulan yapının temeli taş malzemeden olup, ana duvarları ahşap hatıl arası düzgün taşlar ile örülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cuma namazı ve bayram namazlarında Çayır, Göller, Altınyayla, Sorkun ve Sarıboğa köylülerinin ibadet etmeleri amacıyla inşa edilen ve minaresi bulunmayan caminin, kuzey kısmına taş temel üzerine ahşap hatıl ve tahtalarla 2 katlı bir son cemaat yeri eklenmiştir. Caminin ana girişi yuvarlak kemerli ve bindirme tekniğinde koyu renkte kesme taştan yapılmış olup iki kanatlı ahşap bir kapısı bulunmaktadır. Caminin mihrabı; çamur sıvalı, mukarnaslı bir niş şeklinde olup, kaba bir işçilik göstermektedir. Üst kat duvarları boyunca belli aralıklarla duvarın içine gömülü durumda olan 13 cm çapında pişmiş toprak testiler bulunmaktadır. Bu testiler üst kat duvarları içerisine mekân içindeki ses düzeni ile ilgili olarak konulmuş olmalıdır.
Tescil Kararı Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü-19.01.2012/208