­ CİDDEYT (SAKLAN) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

CİDDEYT (Saklan) KÖPRÜSÜ - Şırnak

Mah. Köy - Mevkii Sur Mah. Ciddeyt Mevkii
Adres Sur Mah. Ciddeyt Mevkii Cizre/ŞIRNAK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müd.
Yapım Tarihi XVIII. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Doğu-batı doğrultusunda uzanan dört gözlü olan köprü Cizre şehir merkezinin yaklaşık 2.5 km kadar güneyinde Saklan Çayı üzerinde yer almaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar Köprü günümüzde harap durumdadır.
Ayrıntılı Tanımı Doğu-batı doğrultusunda uzanan köprünün eskiden Yukarı Cizre ve Suriye Cizresi (Deşta Hessına) arasında bağlantıyı sağlayan dört köprüden biri olduğu söylenmektedir. Köprü Suriye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıktadır. Köprünün dört gözlü olduğu anlaşılmaktadır. Kesme bazalt taştan inşa edilen köprü günümüzde tamamen yıkılmış durumdadır. Sadece ortada iki ayak ile diğer ayaklara ait izler ile kemer izleri kalmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü