­ CENEVİZ KALESİ | Kültür Portalı

CENEVİZ KALESİ - Düzce

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Akçakoca Belediyesi
Yaptıran Koloniler döneminde Kolonistler tarafından yapıldığı sanılmaktadır.
Yapan Koloniler döneminde Kolonistler tarafından yapıldığı sanılmaktadır.
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce İli, Akçakoca İlçesi, 315 ada 1 parselde I.Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Cenevizlilerle özdeşleşmiş Ceneviz Kalesi ilçenin 2,5 km batısında, iki koy arasında yeşil ve mavinin buluştuğu yerdeki bir falez üzerine yapılmıştır. Deniz tarafında tamamen yıkılan surlar güneyde kısmen korunabilmiştir. Kale girişinde yüksekçe bir kulesi vardır. Moloz taşlarla ve aralarında kiremit kullanılarak yapılan kale duvarları, Cenevizliler tarafından ekleme ve onarım yapıldığı bilinen Yoroz Kalesi ve Amasra Kalesi gibi kalelerde kullanılan tuğla ve harçlar bu kalede kullanılan malzemelerle benzerlik göstermektedir. Koloniler döneminde kolonistler tarafından yapıldığı sanılan kalenin Doğu Roma zamanında Cenevizliler tarafından da onarıldığı ve kullanıldığı bilinmektedir. Kale "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla 15.04.2013 tarihi itibariyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine eklenmiştir. Helenistik-Roma ve Doğu Roma Dönemine ait olan Kalenin yüz ölçümü 12464 m2'dir.
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Koloniler döneminde kolonistler tarafından yapıldığı sanılan kalenin Doğu Roma zamanında Cenevizliler tarafından da onarıldığı ve kullanıldığı bilinmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Düzce İli, Akçakoca İlçesi, 315 ada 1 parselde I.Derece Arkeolojik sit alanı içerisinde yer alan Cenevizlilerle özdeşleşmiş Ceneviz Kalesi ilçenin 2,5 km batısında, iki koy arasında yeşil ve mavinin buluştuğu yerdeki bir falez üzerine yapılmıştır. Deniz tarafında tamamen yıkılan surlar güneyde kısmen korunabilmiştir. Kale girişinde yüksekçe bir kulesi vardır. Moloz taşlarla ve aralarında kiremit kullanılarak yapılan kale duvarları, Cenevizliler tarafından ekleme ve onarım yapıldığı bilinen Yoroz Kalesi ve Amasra Kalesi gibi kalelerde kullanılan tuğla ve harçlar bu kalede kullanılan malzemelerle benzerlik göstermektedir. Koloniler döneminde kolonistler tarafından yapıldığı sanılan kalenin Doğu Roma zamanında Cenevizliler tarafından da onarıldığı ve kullanıldığı bilinmektedir. Kale "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" adıyla 15.04.2013 tarihi itibariyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine eklenmiştir. Helenistik-Roma ve Doğu Roma Dönemine ait olan Kalenin yüz ölçümü 12464 m2'dir.
Orjinal Kullanım Kale
Bugünkü Kullanımı Kale
Önerilen Kullanım Kale
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun 31.07.1986 tarih ve 2527 sayılı kararı.
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 88

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2140    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Aralık 2015 Pazartesi