­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Amasya

Adres Cami-i Kebir Mahallesi Kale Kümesi Sokak.
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye Başkanlığı
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Kale Kümesi Sokağın kenarında oldukça basit olarak düzenlenmiş, çift yalaklı bir mahalle çeşmesidir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yaklaşık bir metre yüksekliğinde çift yalaklı bir çeşmedir. Aynalık kısmını çevreleyen sivri kaş kemer kazınarak yapılmıştır. Üst kısmındaki taşlar çok aşındığı için kemerin izi tümüyle kaybolmuştur. Ancak kalıntılardan çeşmenin bir veya iki taş sırası daha devam ettiği ileri sürülebilir. Aynalıkta ince bir lüle dikkati çekmektedir. Çeşmenin kurnası (yalağı) ve ona ince bir su yolu ile bağlanan yalak molot (yekpare blok) taştan oyulmuş olup, kesme taş kullanılmış olduğu görülmektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 980    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi