­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Isparta

Adı Çeşme
Mah. Köy - Mevkii Merkez
Adres Eğirdir/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Kesme taş örgülü sivri kemerli çeşme yandaki binayla aynı parselde bulunmasına rağmen binadan bağımsızdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kesme taş örgülü, tek cepheli olan, günümüzde kullanılmayan çeşme, iki yandan ve arkadan evlere bitişik nizamdadır. Çeşmenin arkasında dikdörtgen planlı su haznesi, dikdörtgen pencere ile dışa açılmaktadır. Çeşmenin üstü yuvarlak oymalarla oluşturulmuş silme ile belirtilmiştir. Çeşmenin cephesi sivri kemerli niş ile hareketlendirilmiştir. Sivri kemerin üst kısımlarında kabartma tekniği ile yapılmış hilalden çıkmış vaziyette birbirinden farklı çiçek motifleri dizi halinde bulunmakta ve bunlardan üç tanesi net olarak algılanmaktadır. Kemer köşelerinde kare silmelerle vurgulanmış içinde birer çiçek motifi olan rozetler bulunmaktadır. Sivri kemerin içerisinde üç satırdan oluşmuş ve H. 1300 tarihi okunan bir kitabe bulunmaktadır.Kemerin üzengi seviyesinin altında, üst kısmı palmet şeklinde oyulmuş göz bulunmaktadır. Eşya koyma gözünün altında su borusu bulunmaktadır.
Ekler Rapor, Fotograf, Harita