­ ÇEŞME | Kültür Portalı

Çeşme - Sinop

Adı Çeşme
Mah. Köy - Mevkii Gökdere
Adres Poyraz Sokak Köşesi Boyabat/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Boyabat İlçe merkezinde yer alan çeşme dikdörtgen planlı, ince işçilik gösteren kesme taş malzemeden yapılmış bir köşe başı çeşmesidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşmenin çevresi oval taş silme ile çevrilmiştir. Silmelerin çevirdiği alan içinde kemerli niş oluşturulmuştur. Oluşturulan sivri kemerli nişin içinde yüksek kabarma tekniğinde işlenmiş ayna taşı bulunmaktadır. Ayna taşındaki işlemede mimari ve bitkisel motifler yer almaktadır. Musluk kısmı kırılmış olup çeşmenin suyu kesiktir. Sivri kemerli niş üzerinde mermer plaka üzerinde 3 satır Osmanlıca yazıt yer almaktadır. Çeşmenin tekne kısmı bulunmamaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3772
Revizyon Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-26.09.1989/397
Görüntülenme Sayısı : 1342    Eklenme Tarihi : 09 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Ağustos 2014 Cuma