­ CEVDET-ABDULLAH KALAV EVİ | Kültür Portalı

Cevdet-Abdullah Kalav Evi - Mardin

Adres Teker Mahallesi 63. Bal Sokak No:1
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mal Sahibi
Genel Tanım Zemin+ 1 katlıdır. Kesme taştan inşa edilmiştir.
Taşıyıcı Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Sonradan örülen duvarla avlu kapatılmıştır. Avlunun kuzeyindeki eyvan betonla sıvanmıştır. Mekanların duvarları boyanmıştır. Üst kat batı cephedeki eyvan örülerek demir bir kapı ve pencere eklenmiştir. Yapının üstüne sonradan düz beton damlı küçük bir mekan eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Yuvarlak kemer açıklıklı bir girişe sahip olan yapının saç kaplı özgün ahşap kapısından avlunun duvarla bölünmesiyle oluşturulan bir koridora girilmektedir. Koridorun sonunda yer alan eyvandan merdivenle üst kata ulaşılmaktadır. Avlu taş döşelidir. Batıdaki girişten arka bölüme geçilir. Avlunun batı cephesinde mekanlar uzanmaktadır. Pencereler dikdörtgen demir şebekelidir. Birinci kat terasın kuzey ve batı kanadında mekanlar sıralanmaktadır. Üst kat cephe pencereleri yuvarlak kemerlidir. Üst kat kuzey cephede at nalı kemerli bir girişin üzerinde yuvarlak formlu aydınlatma pencereleri bulunmaktadır. Bu girişten çapraz tonozlu üç yönde odalar bulunan eyvana geçilmektedir. Saçak altında bir sıra silme ve hemen altında yer alan yelpaze şeklinde süslemesi tüm cepheyi dolanmaktadır. Yelpazenin hemen altında kuzey cephede bir adet çörten bulunmaktadır.