­ CEVHERPAŞA CAMİSİ | Kültür Portalı

Cevherpaşa Camisi - Denizli

Adı Cevherpaşa Camisi
Mah. Köy - Mevkii Eski Kale (Tabae Örenyeri)
Adres Tabae Örenyeri Kale İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Denizli-Muğla Karayolu kenarında bir tepe üzerinde yer alan Tabea Antik Kenti içinde bulunan Cevherpaşa Camii; kırma çatılı, üç sahınlı, içten ahşap tavanlı ve ahşap bir mahfile sahiptir.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Denizli-Muğla Karayolu kenarında bir tepe üzerinde yer alan Tabea Antik Kenti içinde bulunan Cevherpaşa Camii; kırma çatılı, üç sahınlı, içten ahşap tavanlı ve ahşap bir mahfile sahiptir. Çatıyı içten muhteşem bir işçiliğe sahip sütun başlıkları olan ahşap sütunlar taşımaktadır. Sütun başlıkları kalem işi boyalıdır. Cami harimi duvarlarında kartuşlar içinde yazılardan oluşan kalem işi boyama süslemeleri yer almaktadır. Son cemaat mahallinin iki yanı kapalı olup, 4 adet ahşap sütun tarafından taşınmaktadır. Moloz taş malzeme ile inşa edilen yapının köşelerinde ve minare kaidesi köşelerinde kesme taş kullanılmıştır. Pencereler dikdörtgen açıklık şeklinde olup, kesme söve taşla çevrilidir. Üzerlerinde sivri hafifletme kemerleri vardır.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 09.07.1997 gün ve 6925 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1842    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Haziran 2014 Pazartesi