­ CEZAYİRLİ ALİ PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

Cezayirli Ali Paşa Cami - Sinop

Envanter No A-47
Mah. Köy - Mevkii Ada Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Kaptan-ı Derya Cezayirli Ali Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım KG konumlu. Diktörtgen planlı, iki kat yükseklikte ve Seyit İbrahim Bilal Türbesiyle bitişik vaziyette olup, üzeri kiremit çatıyla örtülüdür. GD köşesinde ise minaresi yer almaktadır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1874 tarihinde inşa ettirilmiş bir minaresi vardır. 1896 tarihinde de Sultan Abdülhamid Han tarafından tamir ettirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Mihrabı blok taştan yapılmış olup, Selçuk devri taş işçiliğinin özelliklerini taşımaktadır. Minber kısmı ise tamamen ahşaptan yapılmıştır. Minberin yan yüzü, büyük olarak yapılmış çiçek, dal ve yaprak motifleri ile bezelidir. Çiçek ve yapraklar kabartma olarak yapılmıştır. Camiinin tavan ve tabanı ahşap olup, üzeri kiremit çatı ile örtülüdür. GB köşesinde ise çok iri ve kesme taşlarla yapılmış minaresi yer almaktadır. Minarenin şerefe kısmındaki taşlar oyma tekniği ile yapılmış çiçek motifleri ile bezelidir. Tam tepe kısmı ise konik kubbe şeklinde yapılmıştır.
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1397    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi