­ ÇINAR AĞACI I (YUKARI ÇINAR) | Kültür Portalı

Çınar Ağacı I (Yukarı Çınar) - Isparta

Adı Çınar Ağacı I (Yukarı Çınar)
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Meydanı
Adres Şarkikaraağaç
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şarkikaraağaç Belediyesi
Vakfiye
Genel Tanım Isparta İli Şarkikaraağaç İlçesi Cumhuriyet Meydanında meydandaki Atatürk heykelinin arkasındaki tescilli Eski Hükümet Konağı önünde rofüj alanı içinde yer almaktadır. Yaklaşık 13-15m. Yükseklikteki çınarın dallarının geneşliği 15metre dir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Isparta İli Şarkikaraağaç İlçesi, Cumhuriyet meydanında (Yukarı Çarşı) yer alan 1 numaralı çınar ağacı yaklaşık 13- 15metre yüksekliktedir. Dalların genişliği yaklaşık 15metre civarındadır. Meydandaki Atatürk büstünün arkasında kalan ağaç, belediyenin gerçekleştirdiği çevre düzenleme çalışmalarıyla meydanın tam ortasında bir refüj alanı içerisinde bırakılmış ve böylece refüjün iki tarafından geçen ana caddeden kurtaralarak koruma altına alınmıştır. Belediye tarafından yapılan bir çalışmayla ağacın gövdesi üzerine betondan yapılmış bir hat üzerinde bir şelale oluşturulmuş ve pompa yardımıyla yükselen basınçlı su ağacın batı yüzeyinden aşağıdaki yine betondan yapılan su havuzuna aktarılmakta ve su devir-daim ederek işlemin sürekliliği sağlanmıştır. Ayrıca ağacın 2 metre doğusunda inşa edilmiş çeşme yapısı halka hizmet vermektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 20.02.2009 gün, 2974 Sayılı Kararıyla Tescil Edilmiştir.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita