­ CİZRE KALESİ | Kültür Portalı

Cizre Kalesi - Şırnak

Adı Cizre Kalesi
Mah. Köy - Mevkii CİZRE -MERKEZ
Adres CİZRE -MERKEZ
Vakfiye -
Genel Tanım Cizre şehir merkezinde Dicle Nehri kenarında kurulmuş olan kale, dış kale ve iç kaleden oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dış kale surları, iç kaleden başlayarak bunun güney tarafında şehri tamamen kuşatmasına rağmen, sadece mezarlık kenarındaki güney kesimi izlenebilmektedir. Doğu taraftaki Deşt Kapısı’ndan itibaren batıdaki Abdaliye Medresesine kadar kavisli bir şekilde devam etmektedir. Burası 800 m.’lik bir sur duvarına tekabül etmektedir. Üzerinde dört adet yarım daire planlı burç yer almaktadır. Burası mezarlıkla birlikte koruma alanı içine alınmalıdır. Bunun dışında dış sur bağlamında Kırmızı Medrese kesiminde de sur kalıntıları mevcuttur. İç kale, askeri bölge içerisinde kalmaktadır. Hudut Tabur Komutanlığı’nın kullanımındadır. Burada doğu batı doğrultusunda birbirine paralel iki sur duvarları uzanmaktadır.