­ İÇKALE | Kültür Portalı

İÇKALE - Diyarbakır

Adres İçkale Sur/DİYARBAKIR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizim Bakanlığı
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Diyarbakır Surlarının kuzeydoğu köşesine yerleştirilen İç kale, Dicle Nehri yatağından yüz metre kadar yükseklikte bulunan ve ‘Fis Kayası’ adı verilen kayalık alan üzerine kurulmuştur. İç Kale; Romalılar tarafından şimdiki şehir surlarının yapılması ile önem kazanmış ve her devirde özel yönetim merkezi olmuştur. Burada yer alan ve Arkeoloji litaratüründe Amida Höyük olarak anılan höyük, kentin ilk kurulduğu noktadır. Amida höyüğün alt katmanlarına denk gelen noktalarda yapılan kanal kazılarında, M.Ö. 6. Bine tarihlendirilen buluntular açığa çıkarılmış ve Diyarbakır’ın Amida höyükde M.Ö 6. Bin ile başlayan yerleşimi, aralıksız olarak günümüze kadar süre gelmiştir
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar İç kalenin kuzeydoğu köşesindeki alanda betorname eklenti ve birimler yıkılarak alan içersindeki tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Etrafı surlarla çevrilerek kentten ayrılmış olan İçkale, kuruluşundan bugüne yönetim birimlerinin konuşlandığı bir mekan olmuştur. Alan içerisinde; Amida (Virankale) Höyüğü, 4. Y.Y. dan kalma Saint George (Kara Papaz Kilisesi) Kilisesi, Artuklu Sarayı, Artuklu ve Osmanlı Dönemlerinde sarayı koruyan askerin konuşlandığı yapı, 11. yüzyıldan kalma Kale camii, 19. ve 20. yüzyıldan kalma yapılar yer almaktadır. İç Kaleyi saran ve şimdiki Artuklu Kemerinin devamı niteliğindeki ilk surların bir bölümü daha sonra yıkılmış ve Osmanlılar Döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından İçkale surları genişletilmiş, şimdiki 18 burçlu surlar yapılmıştır (1521 – 1527 ). Amida Höyüğün üst katmanında var olduğu bilinen Artuklu Sarayını çevreleyen Artuklu Surları, günümüzde de varlığını sürdürmektedir. İç Kaleye girişi sağlayan dört kapı bulunmaktadır. Bunlar; Saray Kapısı, Küpeli Kapısı, Fetih Kapısı ve Oğrun Kapısı’dır. Fetih ve Oğrun kapıları dışarıya, Saray ve Küpeli kapıları iç tarafta şehre açılmaktadır. Bu alanın alt kısmında Hz.Süleyman Camii (Kale Camii) bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Sur
Bugünkü Kullanımı Sur
Önerilen Kullanım Sur
Tescil Kararı 19.01.1980/A/2082

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2808    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 06 Mayıs 2016 Cuma