­ ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ,MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI | Kültür Portalı

ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ,MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI - Sivas

Adı ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ,MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI
Mah. Köy - Mevkii Çimenyenice köyü
Adres HAFİK
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Hafik İlçesi, Çimenyenice Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yerleşim alanına ulaşım Sivas-Erzincan Devlet Karayolundan, Hafik İlçesinin Erzincan istikameti yönünde yaklaşık 5 km lik çıkıştan sonra, Yarhisar Köyü’ne ulaşılır.Bu köyden söz konusu köye ayrılan stabilize köy yoluyla ulaşılmaktadır. Yerleşim alanı, köyün yaklaşık 1-1,5 km doğusundadır. Yerleşim alanı adını aldığı Köroğlu Tepeleri’nin bulunduğu doğal kayalık alandadır. Bu alanda bulunan kayalıkların yamaçlarında oyularak oluşturulmuş odalar mevcut olup, buralara çıkışı sağlayan basamaklar yapılmıştır. Yamaçlara oyularak yapılan odaların bulunduğu kayalık alanın üst kısımlarında ve eteklerinde yerleşim olduğunu belirten seramik ve cam malzemelerde toplanmıştır. Yerleşim alanı yüzeyinde toplanan malzemelerden buranın Helenistik, Roma döneminde iskan gördüğü anlaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Hafik İlçesi, Çimenyenice Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Yerleşim alanına ulaşım Sivas-Erzincan Devlet Karayolundan, Hafik İlçesinin Erzincan istikameti yönünde yaklaşık 5 km lik çıkıştan sonra, Yarhisar Köyü’ne ulaşılır.Bu köyden söz konusu köye ayrılan stabilize köy yoluyla ulaşılmaktadır. Yerleşim alanı, köyün yaklaşık 1-1,5 km doğusundadır. Yerleşim alanı adını aldığı Köroğlu Tepeleri’nin bulunduğu doğal kayalık alandadır. Bu alanda bulunan kayalıkların yamaçlarında oyularak oluşturulmuş odalar mevcut olup, buralara çıkışı sağlayan basamaklar yapılmıştır. Yamaçlara oyularak yapılan odaların bulunduğu kayalık alanın üst kısımlarında ve eteklerinde yerleşim olduğunu belirten seramik ve cam malzemelerde toplanmıştır. Yerleşim alanı yüzeyinde toplanan malzemelerden buranın Helenistik, Roma döneminde iskan gördüğü anlaşılmaktadır.