­ ÇORAPÇI HANI | Kültür Portalı

ÇORAPÇI HANI - Sivas

Yapım Tarihi 19.YY. sonu
Yapan ---
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım İki katlı, temel ahşap karkas arası kerpiç dolgu, üst kat kuzey-güney doğrultusunda uzunlamasına kademeli çıkıntılı, kuzey caddeye cepheli, giriş kuzeydeki caddeden sağlanmıştır.
Yapılan Onarımlar 2010-2011 yıllarında Sivas Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı İki katlı, temel taş-ahşap karkas arası kerpiç dolgu, üst kat kuzey-güney doğrultusunda kademeli çıkıntılıdır. Kuzeyi caddeye cepheli ve giriş caddeden sağlanmıştır. Kuzey Cephe: Giriş caddeden, büyükçe, kare planlı profil ableli zemin ayrıca betonarme basamakla çıkılan dikdörtgen kapı açıklığı ile üst kattaki otele ahşap merdivenle çıkılıyor. Üst kat çıkıntılı ve dört pencerelidir. Doğu Cephe: Kapalıdır. Güney Cephe: Üst katta iki mazgal pencereli olup kerpiç ve taş ile orijinal açıklıklar kapatılmıştır. Batı Cephe: Zemin kat, güney kenarda bir adet mazgal pencere, doğu çift kanatlı ahşap kapı, üzeri tepe pencereli ve dört adet yatay dikdörtgen pencerelidir. Üst kat, güneye doğru yedi adet kademeli çıkıntılı, çıkıntı yüzleri ve yan yüzler birer pencerelidir. Bina, tek eğim+kırma çatılı, alaturka kiremitli geniş saçaklı, saçak altı ahşap kaplamalıdır. Kapı ve pencere gövdeleri ahşap, pencereler kanatlı tip, köşeler ahşap, kat arası ahşap kırmalı, çıkıntı altları kirişleme desteklidir. İçi açık avlulu zemin beton kaplı, zemin kat işyeri kullanımına yöneliktir.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 142
Ekler ---