­ ÇUKUR MEDRESE (YAĞIBASAN MEDRESESİ) | Kültür Portalı

Çukur Medrese (Yağıbasan Medresesi) - Tokat

Kitabe Var (müzede)
Vakfiye Var (müzede)
Genel Tanım Medrese
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi Sulu Sokak'ta yer alan yapı, Çukur Medrese adıyla da bilinmektedir. Bugün Tokat Müzesi'nde bulunan kitabesine göre yapı, Nizameddin Yağıbasan tarafından H.645(M.1247) yılında yaptırılmıştır. Ancak, Nizameddin Yağıbasan'ın 1164 yılında öldüğü bilinmektedir. Genel düşünceye göre, medrese H.546(M.1151) yılında inşa edilmiş, kitabeye tarih yazılırken 546 sayısı ters olarak 645 şeklinde yazılmıştır. Anadolunun bilinen ilk kapalı avlulu medresesi olan Yağıbasan Medresesi, iki eyvanlı, tek katlı bir yapıdır. Kuzey cephedeki taçkapıyla girilen medresenin ana eyvanı güneyde, diğer eyvanı ise batıda yer almaktadır. Yaklaşık kare planlı merkezi avlu, tromp geçişli, kasnaksız kubbeyle örtülmüş, ortasına bir aydınlık feneri yerleştirilmiştir. Güneydeki ana eyvanın iki yanında ikişer oda, batıdaki eyvanın kuzeyinde de iki oda yer alır. Avlunun kuzeyinde ve doğusunda L şeklinde medrese odaları sıralanmaktadır. Eyvanlar ve medrese odaları beşik tonozla örtülmüştür. Mazgal pencereleri bulunan medrese odaları kemerli birer kapıyla avluya açılmaktadır. Kuzeydeki orijinal girişi dışında doğu cephedeki kapısı sonradan açılmıştır. Tamamı moloz taştan inşa edilmiş medresenin kubbesinin bazı kısımlarıyla, tromp ve kemerlerinde tuğla kullanılmıştır (Kuran,1969; Mercan ve Ulu,2003; Gündoğdu V.D,2006).
Tescil Kararı 10.03.1979 / A.1549

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4779    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba