­ CUMA CAMİİ VE MİNARESİ (KIRIK MİNARE CAMİİ) | Kültür Portalı

Cuma Camii ve Minaresi (Kırık Minare Camii) - Isparta

Adı Cuma Camii ve Minaresi (Kırık Minare Camii)
Mah. Köy - Mevkii Onaç Mahallesi
Adres Onaç Mahallesi Atabey/ISPARTA
Yapım Tarihi 18. YY
Vakfiye
Genel Tanım Kareye yakın dikdörtgen planlı, kırma çatı ile örtülü, minaresi pabuç bölümünden sonra yıkılmış, harap bir durumda bulunan camidir.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen restorasyon çalışması halen devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Cami yerleşim alanının dışında, bahçeler arasında, moloz taş ve köşelerde kullanılan kesme taş ile inşa edilmiş, dikdörtgen planlı, tek katlı, geniş ahşap saçaklı, kırma çatılıdır. Kitabesi yerinden sökülmüş olan caminin, mihrap üzerinde bulunan, 1211H./1796 M. tarihi nedeniyle bu tarihte inşa edildiği yada onarıldığı düşünülmektedir. Kuzey cephede bulunan giriş kapısı basık kemerlidir. Kemer üzerinde sökülmüş olan kitabenin yeri bulunmaktadır. Özgün olan ahşap kapı kanadı oymalar ile süslenmiştir. Harimin iki yanında demir parmaklıklar ile ayrılmış ibadet mekanları bulunmaktadır. Harimin ortasında bulunan ahşap direk tavanı taşımaktadır. Ahşap direk bitkisel bezemeli bir başlıkla sona ermektedir. Tavanda yedi kollu iki yıldız motifi bulunmaktadır. Güney aksta yer alan mihrap nişi yarım yuvarlaktır. Ve üzerinde bitkisel bezemeler bulunmaktadır. Özgün olan minberin korkulukları ve külahı yıkılmış durumdadır. Kuzeyde bulunan mahfili on adet ahşap sütun taşımaktadır. Harim doğu ve batı duvarlarında ikişer, mihrap duvarında mihrabın iki yanında birer pencere ile aydınlanmaktadır. Pencereler içten dışa doğru daralmaktadır ve demir şebekelidir. Caminin minaresi kuzey batıda yer almaktadır. Kesme taştan yapılmış olan minare, sekizgen yüksek kaidelidir. Kaidenin beş kenarında, sivri kemer bulunmaktadır. Pahlanarak pabuç bölümüne geçilmiştir. Minarenin bu bölümden sonrası yıkılmış durumdadır.
Ekler Fotoğraf