­ DAĞÖREN KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

DAĞÖREN KÖYÜ CAMİ - Çankırı

Adı DAĞÖREN KÖYÜ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Dağören Köyü
Adres Dağören Köyü, Kurşunlu / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kurşunlu İlçe Müftülüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Meyilli bir arazi üzerine kagir olarak inşa edilmiş cami, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır.marsilya kiremit kaplı kırma çatısı ahşap saçakla sonlanmaktadır. Beden duvarları sıvalı ve boyalı olup, köşebentleri ile pencere söveleri şaşırtmalı teknikle yapılmış kesme taşlarla vurgulanmıştır. Caminin minaresi yoktur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Meyilli bir arazi üzerine kagir olarak inşa edilmiş cami, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır.marsilya kiremit kaplı kırma çatısı ahşap saçakla sonlanmaktadır. Beden duvarları sıvalı ve boyalı olup, köşebentleri ile pencere söveleri şaşırtmalı teknikle yapılmış kesme taşlarla vurgulanmıştır. Caminin minaresi yoktur. Yapı,doğu,batı ve güney cephelerinde bulunan ikişer adet alt, birer adet üst pencere ile aydınlanmaktadır. Kuzey cephesi sağırdır. Tüm pencereler dikdörtgen kesitli ve PVC doğramalıdır.Caminin kuzeydoğusuna sonradan yaklaşık olarak caminin yarısına kadar yükseklikte moloz taş örgülü sac ile kaplı beşik çatılı bir yapı inşa edilmiştir. Camiye bitişik vaziyette olan bu yapı abdest alma yeri ve ayakkabılık olarak düzenlenmiştir.Bu mekandaki kapı ile ayakkabılığa, ayakkabılıktan da harime geçilmektedir.Tahta döşemeli harimin üzeri ahşap çıtalı tavan ile örtülüdür. Tavanın ortasında kare biçimli bir göbek ve bu göbeğin dört köşesinde bu göbekle aynı biçimli birer adet daha göbek bulunmaktadır. Bu göbeklerin tümünün içi ortada yıldız ve kenarlarında çiçek motiflerinden oluşan basit bir süsleme ile bezelidir.Harim duvarları kuzey, doğu ve batıda zeminde yaklaşık 1 m yüksekliğe kadar güney duvarda ise mihrapla birlikte, mihrabın tepe noktasına kadar fayansla kaplanmıştır.Üzeri fayansla kaplanmış olan mihrap yarım daire nişlidir. Güneybatı köşesindeki minber ile güneydoğu köşesindeki vaaz kürsüsü ise ahşaptır.Her ikisi de sanatsal açıdan niteliksizdir.Harimin kuzey tarafında, harimin kuzeybatısından çıkılan ahşap kadınlar mahfeli yer almaktadır. İkisi de yan duvarlara bitişik,dördü ortada serbest olmak üzere toplam 6 adet ahşap destekle taşınan mahfelin önü ahşap parmaklıklı olup,orta bölümü harime doğru yuvarlak çıkmalıdır.Kadınlar mahfelinin üzerini örten tavanın ortasında, buraya başka yerden getirilmiş olması muhtemel,iç kısmı geometrik geçmelerle bezeli daire biçimli bir göbeği çevreleyen kare biçimli bir göbek bulunmaktadır. Sözü edilen göbeğin üzeri boyanmıştır.
Tescil Kararı 01.11.2012 - 213

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1835    Eklenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2014 Perşembe