­ DAMAT İBRAHİM PAŞA MEDRESESİ | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİM PAŞA MEDRESESİ - Nevşehir

Adı DAMAT İBRAHİM PAŞA MEDRESESİ
Adres Camii Cedit Mahallesi NEVŞEHİR
Yaptıran Damat İbrahim Paşa
Yapan Mimar Mehmet Ağa
Vakfiye
Genel Tanım Bugün Damat İbrahim Paşa Halk Kütüphanesi olarak kullanılan medrese camii ile aynı platform üzerinde, caminin batısında Camii Cedid Caddesinin karşı kenarında bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bugün Damat İbrahim Paşa Halk Kütüphanesi olarak kullanılan medrese camii ile aynı platform üzerinde, caminin batısında Camii Cedid Caddesinin karşı kenarında bulunmaktadır. Yöresel kesme taşla inşa edilen yapıya giriş geçme taşlarla oluşturulmuş basık kemerli bir kapı ile sağlanır. Üzeri kurşun kaplanmış geniş bir saçakla korunan kapının üzerinde medresenin kitabesi yer alır. Kareye yakın dikdörtgen planlı medrese revaklı bir avlu etrafına dizilmiş bir ana dershane odası ve onyedi dershane hücresi ve doğu batı doğrultusundaki medrese giriş ile avluya geçiş eyvanlarından oluşan bir plan şeması yansıtır. Ana dershane odası medresenin kuzeydoğu köşesine yerleştirilen yapı, klasik medrese şemasından farklılık gösterir. Onbir sütun üzerine çift yönlü kemer atılımı ile oluşan revak düzenlemesi yaklaşık kare planlı ve pandantif geçişli kubbe ile örtülü onbeş birime ayrılmıştır. Revağın kuzeydoğu köşesinde, ana dershane odasının büyük boyutu olması nedeniyle revak ana dershane odası duvarına saplanır. Yaklaşık kare planlı ve pandantif geçişli kubbe ile örtülü onyedi dershane hücresinden köşe odaları dışındaki odalar avluya birer pencere ile açılmaktadır. Avludan basık kemerli kapılarla geçişin sağlandığı bu odalardan köşedekiler birer pencere ile dışarı açılmaktadır. Duvarlarında ve kubbesinde Lale Devri kalem işlerinin güzel örneklerini yansıtan ana dershane odası dışındaki tüm odalarda birer ocak nişi bulunmaktadır.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 17.4.1987
Yayın Dizini İlknur Aktuğ, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi Kültür Bakanlığı Yayınları İstanbul 1993