­ DAMAT İBRAHİM PAŞA (KURŞUNLU) CAMİİ | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİM PAŞA (KURŞUNLU) CAMİİ - Nevşehir

Yapım Tarihi 1140(H) 1726 (M)
Yapan Mimar Mehmet Ağa
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Hamam, İmarethane, Sıbyan Mektebi, Aşevi ve Kütüphaneden müteşekkil bir külliyenin camisidir. Camii Son dönem Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biridir.
Yapılan Onarımlar 19.yüzyılda onarım geçirmiştir. 2003 yılında kalem işleri onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Lale devrinin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 8.yüzyılın ilk yarısında (1726-1727)inşa ettirilen Külliye camii, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşmeden oluşmaktadır. Külliye programı açısından klasik Osmanlı külliye programının son uygulamalarından biridir. Eğimli bir araziye konumlandırılan külliyede camii, medrese sıbyan mektebi ve imaret istinat duvarı ile sınırlandırılmış bir platform üzerinde inşa edilmiştir. Ortasından Camii Cedid Caddesi geçen bu platformun doğusunda camii, batısında sıbyan mektebi, medrese ve imaret ile biri camii avlusunun güney duvarının dışında, diğeri sıbyan mektebi avlusu köşesindeki istinat duvarı üzerinde olmak üzere iki çeşme bulunur. Hamam bu platformun kuzeyinde, eğimli arazi üzerindedir. İbrahim Paşa Camii kare planlı harimi ve mihrap önü birimi dikdörtgen şeklinde güney duvardan çıkıntı yapan bir plan şemasına sahiptir. Büyük boyutlu kubbe ile örtülü yapıda kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Harimden çıkıntı yapan mihrap önü mekanının örtüsü ise yarım aynalı tonozdur.
Tescil Kararı K.T.V.K.K. 17.4.1987 / 3578
Yayın Dizini İlknur AKTUĞ, Nevşehir Damat İbrahimpaşa Külliyesi Kültür Bakanlığı Yayınları İSTANBUL / 1993