­ DAMAT İBRAHİM PAŞA İMARETİ | Kültür Portalı

DAMAT İBRAHİM PAŞA İMARETİ - Nevşehir

Yaptıran Damat İbrahim Paşa
Yapan Mimar Mehmet Ağa
Kitabe VAR
Vakfiye VAR
Genel Tanım Mutfak mekanı aydınlık fenerinin yanı sıra, avluya bakan güney duvarında iki pencere ve kuzey, güney ve doğu duvarları yaklaşık ekseninde üst seviyede birer pencere ile aydınlanır. Bu mekanda üç dolap nişi bulunur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yakın bir geçmişte,özgün işlevine uygun bir şekilde aşevi olarak kullanılmıştır. Bugün Vakıflar Genel Müdürlüğü’ nün deposu olarak kullanılan imaret, caminin batısında medreseyle sıbyan mektebi arasında yer alır. Bir avlu içerisinde yer alan imaretin dikdörtgen bir çerçeve içerisine alınmış basık kemerli avluya giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunmaktadır. İmaret avlunun kuzeyine yerleştirilmiş bir mutfak ve iki odayla, avlunun batısındaki tuvaletler ve avlunun güneyindeki sıbyan mektebinin altındaki kayaya oyulmuş depo mekanlarından oluşur. Güney avlu duvarının batısında sıbyan mektebinin avlusuna açılan bir kapı yer alır. Düzgün kesme taşla inşa edilmiş imaretin pandantif geçişli kubbe ile örtülü, kare planlı mutfağı istinat duvarına güneybatı köşesinden birleştirilerek arada biçimlenen üçgen alanın yarısı mutfağın ocağı , diğer yarısı depo yada odunluk olarak kullanılabilecek birer birim oluşturulmuştur. Her iki üçgen mekanında üzeri tonozumsu bir eğrisel örtü ile örtülmüştür. Mutfağın doğusunda yer alan dikdörtgen iki mekandan ilki beşik tonoz örtülü, ikincisi ise aynalı tonoz örtülüdür. İçinde dört dolap nişi ve bir ocak bulunan bu oda büyük olasılıkla yemek verilen mekandır. Mutfak mekanı aydınlık fenerinin yanı sıra, avluya bakan güney duvarında iki pencere ve kuzey, güney ve doğu duvarları yaklaşık ekseninde üst seviyede birer pencere ile aydınlanır. Bu mekanda üç dolap nişi bulunur. İmaret avlusunun güneyinde yer alan ve avludan daha yüksek bir kotta kaya üzerine inşa edilen sıbyan mektebinin dershanesinin altındaki kaya, imaretin avlusuna bakan kısımda oyularak imarete hizmet veren bir mekan elde edilmiştir.
Tescil Kararı T.K.T.V.Y.K. 17.4.1987 tarih ve 3578 sayılı karar.
Yayın Dizini İlknur Aktuğ, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi Kültür Bakanlığı Yayınları İstanbul 1993